Μόνο το 10% των πατέρων έχει λάβει τουλάχιστον μία ημέρα γονικής άδειας, τη στιγμή που το ποσοστό στις μητέρες φτάνει το 97%

Την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων σχετικά με τις γονικές άδειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι κανόνες σχετικά με το δικαίωμα στη γονική άδεια εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις με βάση το φύλο και ανεξάρτητα από τον τομέα εργασίας ή το είδος της σύμβασης με την οποία απασχολούνται οι πατέρες ή οι μητέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου, παρά την αύξηση του ποσοστού των ανδρών που λαμβάνουν γονική άδεια, τα ποσοστά παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, καθώς μόνο το 10% των πατέρων έχει λάβει τουλάχιστον μία ημέρα γονικής άδειας, τη στιγμή που το ποσοστό στις μητέρες φτάνει το 97%.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να επεκταθεί η ελάχιστη διάρκεια της γονικής άδειας άνευ αποδοχών από 4 σε τουλάχιστον 6 μήνες, προτείνοντας παράλληλα την καθιέρωση άδειας πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Παράλληλα, στο μη νομοθετικό ψήφισμα επισημαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στους κανόνες σχετικά με τη γονική άδεια στα κράτη μέλη της ΕΕ, και ιδιαίτερα σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να τη λάβει.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα συχνά να έχουν μεγαλύτερη προστασία από ό, τι εκείνοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά πιο λεπτομερείς κανόνες για τη χορήγηση γονικής άδειας στους γονείς παιδιών με αναπηρία ή σοβαρή ή μακροχρόνια ασθένεια.

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *