Το δικαίωμα στη δημοσιότητα δίνει σε ένα άτομο, ή τους κληρονόμους του, τη δυνατότητα να περιορίσει τη δημόσια χρήση του ονόματος, ομοιότητας ή της ταυτότητάς του για εμπορικούς σκοπούς

Ο θάνατος του Prince φαίνεται πως, πέραν των εκατομμυρίων θαυμαστών της μουσικής του, επηρέασε και μέλη της νομοθετικής εξουσίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο θάνατος του δημοφιλούς τραγουδιστή έδωσε την αφορμή στους νομοθέτες της πολιτείας της Μινεσότα να προωθήσουν τη ψήφιση ενός νέου νόμου που θα αναγνωρίζει στους απογόνους του καλλιτέχνη, αλλά και κάθε κατοίκου της Πολιτείας, ένα διευρυμένο δικαίωμα δημοσιότητας.

Το δικαίωμα στη δημοσιότητα (ή δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης στοιχείων της προσωπικότητας) προβλέπει, στο πλαίσιο της προστασίας της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής, τη δυνατότητα ενός ατόμου να περιορίσει τη δημόσια χρήση του ονόματός του, ομοιότητας ή της ταυτότητάς του για εμπορικούς σκοπούς.

Στόχος του δικαιώματος αυτού είναι να προστατεύεται ένα άτομο από τη χρήση της ταυτότητάς του από δραστηριότητες που θα μπορούσαν να το εκθέσουν ή να το κάνουν να αισθανθεί άβολα.

Σε ορισμένες Πολιτείες των Η.Π.Α., όμως, έχει υπάρξει εκτεταμένη διεύρυνση του δικαιώματος αυτού, με αποτέλεσμα να προστατεύει οτιδήποτε μπορεί να συνδέεται με την ταυτότητα ενός ατόμου, όπως, για παράδειγμα, μια χαρακτηριστική φράση, το ντύσιμο κ.ά..

Διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την προστασία του δικαιώματος, στόχος του νόμου που προωθείται στη Μινεσότα είναι να υπάρξει αναγνώριση αυτού του δικαιώματος και στους απογόνους του προσώπου.

Σύμφωνα με το Electronic Frontier Foundation όμως, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταχρηστική οικονομική εκμετάλλευσή του.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι ότι ο νόμος χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο δικαίωμα ως «περιουσιακό» και δεν προβλέπει μέγιστη περίοδο προστασίας, αλλά θέτει ως ελάχιστο χρόνο προστασίας τα 50 έτη, επιτρέποντας στους κληρονόμους να τον επεκτείνουν.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι οι κληρονόμοι θα μπορούν να επεκτείνουν την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, καθιστώντας στην ουσία ανενεργά τα χρονικά όρια προστασίας που προβλέπονται στο νόμο.

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *