Γιατί οι Αμερικάνοι θα πρέπει να προτιμούν τη χρήση κωδικού αντί δακτυλικού αποτυπώματος για να “κλειδώνουν” τις συσκευές τους

Η χρήση βιομετρικών δεδομένων σε ηλεκτρονικές συσκευές φαίνεται πως θέτει διαρκώς νέες προκλήσεις στη νομική επιστήμη.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη εντολή δικαστηρίου στις Η.Π.Α. που υποχρεώνει μια γυναίκα στη Νότια Καλιφόρνια να προσφέρει το δαχτυλικό της αποτύπωμα προκειμένου να ξεκλειδωθεί το κατασχεμένο iPhone της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός στη γυναίκα ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται πρόσβαση στο κινητό της, ενώ δεν υπάρχει καμία καταχώρηση στο ποινικό της μητρώο για απαγγελία κατηγοριών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των Η.Π.Α. και τη νομολογία των δικαστηρίων, ένας κατηγορούμενος δεν μπορεί να υποχρεωθεί να αποκαλύψει τον κωδικό που χρησιμοποιεί στις συσκευές του, καθώς αυτό αντίκειται στο δικαίωμα του να μην καταθέσει εναντίον του.

Ωστόσο, η προστασία αυτή δεν εκτείνεται και στα βιομετρικά ή σε δεδομένα όπως το αίμα, τα δαχτυλικά αποτυπώματα, δείγμα DNA κ.λπ, την παραχώρηση των οποίων δικαιούνται να διατάξουν τα δικαστήρια.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η προστασία των δεδομένων διασφαλίζεται με τη χρήση κωδικού αντί δακτυλικού αποτυπώματος ή έστω με συνδυασμό των δύο, καθώς, τουλάχιστον στο νομικό σύστημα των Η.Π.Α., δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει αποτελεσματική προστασία ενάντια σε εντολή παραχώρησης βιομετρικών δεδομένων.

Πηγή: arstechnica.com

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *