«Δικαίωμα στην αποσύνδεση»: Η Γαλλία σχεδιάζει να απαγορεύσει την αποστολή επαγγελματικών email εκτός ωραρίου εργασίας

Υποστηρίζεται, ωστόσο, ότι ο νόμος θα προκαλέσει δυσκολίες σε εταιρίες με διεθνείς συνεργασίες, καθώς η διαφορά ώρας συνεπάγεται πολλές φορές την ανάγκη για επικοινωνία και εκτός τυπικού ωραρίου

Η αποστολή επαγγελματικών email αργά τη νύχτα ή τα Σαββατοκύριακα ενδέχεται σύντομα να καταστεί παράνομη στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση στην αρχή της περασμένης εβδομάδας απαγορεύει σε εταιρίες με 50 ή περισσότερους υπαλλήλους να αποστέλλουν email κατά τα προαναφερθέντα χρονικά διαστήματα.

Ο λόγος προφανής: η αποστολή email εκτός ωραρίου εργασίας μπορεί, σύμφωνα με έρευνες, να προκαλέσει υψηλά επίπεδα άγχους στους εργαζόμενους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται η εν λόγω ρύθμιση στη Γαλλία, ενώ αντίστοιχη είχε εξετασθεί και από τη Γερμανία, όμως, σε καμία από τις δύο χώρες δεν εγκρίθηκε τελικώς.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος θα προκαλέσει δυσχέρειες σε εταιρίες με συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, καθώς η διαφορά ώρας μεταξύ των χωρών συνεπάγεται πολλές φορές την ανάγκη για επικοινωνία και εκτός τυπικού ωραρίου.

Από την άλλη, υποστηρίζεται ότι η ευημερία των εργαζομένων συμβάλει στην αύξηση της αποδοτικότητας, παρέχοντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο εργατικό δυναμικό της χώρας.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να αποσταλεί στη Γερουσία για έλεγχο και στη συνέχεια να επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση για την τελική ψήφιση, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Πηγή: washingtonpost.com

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *