Το τίμημα της αποχής των δικηγόρων

Σημαντικές δίκες λιμνάζουν, ενώ το Δημόσιο χάνει έσοδα από δικαστικά ένσημα και παράβολα

Με σοβαρές απώλειες αποτιμάται πλέον ο πόλεμος που έχει κηρύξει ο δικηγορικός κόσμος της χώρας στην κυβέρνηση για τον νόμο του Ασφαλιστικού και ενώ η αποχή του κλάδου μετρά σχεδόν πέντε μήνες, από τις αρχές Ιανουαρίου του 2016. Ακόμη και μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου στη Βουλή η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής ως και τις 24 Μαΐου, ζητώντας πλέον την άμεση υιοθέτηση και νομοθέτηση τριών συγκεκριμένων δεσμεύσεων του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούν τους δικηγόρους – ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αντίθεση με τους συμβολαιογράφους που έβαλαν τελεία στις κινητοποιήσεις τους, οι δικηγόροι επιμένουν στο ανοιχτό μέτωπο, αποδοκιμάζοντας μάλιστα πολιτικά τους βουλευτές δικηγόρους που υπερψήφισαν τον «κατάφωρα αντισυνταγματικό» – όπως λένε – ασφαλιστικό – φορολογικό νόμο.

Στην άλλη όχθη, μόλις την Παρασκευή 13 Μαΐου συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και αναμένεται απόφαση της Ολομέλειας) οι προσφυγές δύο δικηγόρων που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποχές του δικηγορικού κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, εν τούτοις το τίμημα της αποχής κρίνεται δυσθεώρητο και πολλαπλό: δίκες αναβάλλονται, δημόσια έσοδα – από δικαστικά ένσημα και παράβολα – χάνονται, υποθέσεις λιμνάζουν, κρίσιμα ακροατήρια σε μεγάλες ποινικές δίκες παραμένουν βουβά. Οι επιπτώσεις σε πλείστα όσα δικηγορικά γραφεία που ζουν από τα ακροατήρια είναι προφανείς, ενώ ακόμη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υπολογίζεται ότι έχει χάσει προεισπράξεις ιλιγγιώδους ύψους.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Πηγή: tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *