Πρωταθλητές Ευρώπης στο κάπνισμα οι Έλληνες – Σχεδόν 4 στους 10 καπνίζουν

Σε ισχύ τέθηκε οριστικά από χθες, Παρασκευή 20 Μαΐου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η νέα νομοθεσία για τους περιορισμούς στα πακέτα τσιγάρων και καπνού, προκειμένου να πάψουν τα να αποτελούν μικρές διαφημίσεις και μαγνήτες προσέλκυσης καπνιστών.

Η οδηγία 2014/40/ΕΕ είχε εγκριθεί προ διετίας, με την περίοδο προσαρμογής να λήγει χθες για όλα τα προϊόντα καπνού.

Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης σε ποσοστό καπνιστών σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό (38%), η δημόσια διαβούλευση για την οδηγία 2014/40/ΕΕ ολοκληρώθηκε εσπευσμένα πριν 10 ημέρες.

Μεταξύ των κυριότερων σημείων της οδηγίας, η οποία θα πρέπει να έχει ήδη ενσωματωθεί στο δίκαιο των κρατών μελών, είναι η κατάργηση των ιδιαίτερων γεύσεων, όπως π.χ. η γεύση μέντα, των μικρών «οικονομικών» συσκευασιών για ορισμένα προϊόντα και η οριστική απαγόρευση κάθε είδους παραπλανητικής διαφήμισης ή προώθησης.

Παράλληλα, η οδηγία προβλέπει ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα, είτε φραστικά είτε φωτογραφικά, θα πρέπει να καλύπτουν τα δύο τρίτα της επιφάνειας της συσκευασίας τόσο για τα τσιγάρα όσο και για τον καπνό για στριφτά.

Επιπλέον, οι καπνοβιομηχανίες θα πρέπει να αναφέρουν επίσημα και αναλυτικά όλα τα συστατικά των τσιγάρων στα κράτη μέλη καθώς και κάθε «πρωτότυπο» προϊόν που θέλουν να ρίξουν στην αγορά.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, κάθε κράτος μέλος θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει τις πωλήσεις προϊόντων καπνού στο ίντερνετ, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να υπαχθούν είτε στην κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων (ως βοηθήματα για να κόψει ο χρήστης το κάπνισμα) είτε ως προϊόντα καπνού, με όλους τους περιορισμούς που συνεπάγεται η μία ή άλλη επιλογή.

Στην Ευρώπη σήμερα εκτιμάται ότι ο ένας στους τέσσερις παραμένει καπνιστής, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και νέων ηλικίας 15-24 ετών, με αποτέλεσμα περίπου 700.000 πρόωρους θανάτους και, φυσικά, σοβαρά προβλήματα υγείας, καρκίνους καρδιοπάθειες και παθήσεις του αναπνευστικού.

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *