Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά τις διαδικασίες για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit με ποσοστό 51,9%. Μετά από μία βραδιά που εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς στην αρχή προηγούνταν το Bremain, τελικά είχαμε την επικράτηση του Brexit. Οι Βρετανοί ψήφισαν μαζικά στο δημοψήφισμα που έκρινε την τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου για παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη με τη συμμετοχή, παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε στη χώρα να φθάνει στο 72%. Υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν Σκωτία και Λονδίνο και υπέρ του Brexit η Ουαλία και η Βόρεια Αγγλία. Μετά την απόφαση αυτή των Βρετανών που αποτυπώθηκε στις κάλπες οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες και δραματικές, αφού το Brexit θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων. Ήδη ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε στο διάγγελμά του την αποχώρηση του μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.
Ήδη από την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων άρχισαν να διαφαίνονται οι σοβαρές επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο κραχ που προκαλεί η επικράτηση του Brexit κινείται ήδη και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της επομένης του δημοψηφίσματος. Ήδη οι τραπεζικές μετοχές φαίνεται να κατρακυλούν αφού δέχονται τα πυρά των πωλητών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο ο Γενικός Δείκτης τιμών διαμορφωνόταν στις 527,23 μονάδες σημειώνοντας πτώση 14,60% με την τάση να είναι συνεχώς πτωτική.
Σοβαρό πλήγμα έχουν υποστεί και ο εμπορικός και τραπεζικός τομέας της Ελλάδος καθώς η απόφαση των Βρετανών πολιτών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις. Μια από τις πρώτες σοβαρές συνέπειες έχει προκληθεί στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας. Η συνεχής διολίσθηση της αγγλικής στερλίνας έναντι του ευρώ αλλά και του δολαρίου, προκαλούν ποικίλα προβλήματα με πρώτο και σημαντικό το ότι τα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα προς τη Βρετανία θα πάψουν να είναι πλέον ανταγωνιστικά, αφού οι τιμές θα αυξηθούν. Επιπρόσθετα, στο μέτωπο των τραπεζών δημιουργείται μείζον πρόβλημα, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που ήδη είναι «ταλαιπωρημένο» ύστερα από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις και συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς ποσό ύψους 42 δις. Ευρώ που ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες βρίσκεται τοποθετημένο σε βρετανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Ακόμη, το Brexit ισοδυναμεί με μείωση της αξίας του ελληνικού τραπεζικού χαρτοφυλακίου, την χρονική στιγμή μάλιστα που ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει τα «απόνερα» της επταετούς οικονομικής κρίσεως.
Η απόφαση αυτή του Βρετανικού λαού για Brexit είναι βέβαιο πως θα επιφέρει κάποιες συνέπειες για τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον δυτικό κόσμο ολόκληρο. Πολλή μεγάλη ανησυχία υπάρχει από την πλευρά της Ιρλανδίας λόγω του εμπορικού κλυδωνισμού που θα υπάρξει στις εμπορικές τους σχέσεις, καθώς ουσιαστικά η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη ανησυχία δείχνει και η Γαλλία καθώς το τελευταίο διάστημα με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να έχει αυξητική τάση θα επηρεαστούν πολτικά οι σχέσεις των δύο χωρών μετά το Brexit. Επίσης, πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μνεία για τους Γάλλους που διαμένουν μόνιμα στη Βρετανία και για τους Βρετανούς στη Γαλλία οι οποίοι είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς μετά το Brexit χάνουν τα ευρωπαϊκά τους δικαιώματα. Ιδιαίτερο ηθικό πλήγμα φαίνεται να δέχεται και η Γερμανία ύστερα από την απόφαση του δημοψηφίσματος για έξοδο των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ουσιαστικά «κατακερματίζεται» το ευρωπαϊκό όνειρο για μία ενωμένη Ευρώπη. Η Σουηδία από την άλλη φαίνεται πως χάνει ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς οι δύο αυτές χώρες έχουν κοινή συνισταμένη για τις οικονομικές επενδύσεις και το εξωτερικό εμπόριο. Τέλος, φαίνεται ότι προβλήματα από το Brexit θα ανακύψουν και στην Ιταλία, καθώς είναι πολύ πιθανό τα λαϊκιστικά κόμματα να ζητήσουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι σχεδόν βέβαιο ύστερα από δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί ότι μετά από το Brexit θα υπάρξουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας. Σύμφωνα με έγκυρη δημοσκόπηση της ‘YouGov’ το 69% των Σουηδών απάντησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 66% των Δανών και το 57% των Νορβηγών να πιστεύουν το ίδιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Nickel «ο κίνδυνος να εκδηλωθούν τάσεις εξόδου από άλλες χώρες δεν είναι άμεσος, η Ολλανδία-παράλληλα με τη Σουηδία και τη Δανία- χρήζει της προσοχής μας».
Το Brexit, λοιπόν, θεωρείται πλέον δεδομένο και επικυρωμένο από το βρετανικό λαό και μένει να δούμε πως θα διαμορφωθεί τελικά ο ευρωπαϊκός χάρτης τα επόμενα χρόνια και αν το όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη θα χαθεί στη λήθη του χρόνου.

Του
Καραμέτου Κ. Γεωργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *