Κύρωση της Σύμβασης της Βουδαπέστης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών.

Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο (Σύμβαση της Βουδαπέστης) και του Προσθέτου Πρωτοκόλλου της, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω Συστημάτων Υπολογιστών και η μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών.

Η Σύμβαση για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο ήταν ένα πρωτοποριακό κείμενο για την εποχή του (υπεγράφη το 2001), κύρια επιδίωξη του οποίου είναι η θέσπιση κανόνων δικαίου, με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, η Σύμβαση στοχεύει:

1. Στην εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών σε ό,τι αφορά στην ποινικοποίηση συγκεκριμένων συμπεριφορών, όπως είναι η παράνομη πρόσβαση σε σύστημα υπολογιστή, η διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας κλπ και στην υποχρέωση επιβολής των κατάλληλων ποινικών κυρώσεων για τον κολασμό τους.

2. Στη συμπλήρωση των δικονομικών διατάξεων, που ισχύουν στα Συμβαλλόμενα Μέρη, προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα των Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών να διεξάγουν τις έρευνές τους «σε πραγματικό χρόνο» («in real time», «en temps reel»), ώστε να συλλέγουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, στα γεωγραφικά όρια της εκάστοτε εθνικής επικράτειας, πριν τα στοιχεία αυτά χαθούν και

3. Στην προσαρμογή των κανόνων που περιέχονται στις Συμβάσεις τον Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την έκδοση και τη δικαστική συνδρομή.

Πέραν των παραδοσιακών τρόπων επικοινωνίας, η Σύμβαση προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου σημείων επαφής τα οποία θα λειτουργούν, σε εικοσιτετράωρη βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Η Σύμβαση δεν έχει ως μόνα αντικείμενο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στον Κυβερνοχώρο υπό στενή έννοια (γνήσια εγκλήματα του διαδικτύου), αφού εφαρμόζεται και σε ποινικά αδικήματα η καταστολή των οποίων προϋποθέτει τη συλλογή αποδείξεων ηλεκτρονικής φύσης (εγκλήματα δια του διαδικτύου).

Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου ενσωματώνεται η Οδηγία 2013/40/ΕΕ, με την οποία θεσπίζονται οι απαραίτητοι κανόνες σχετικά με τα ποινικά αδικήματα και τις αντίστοιχες κυρώσεις στον τομέα των επιθέσεων κατά συστημάτων πληροφοριών.

Σκοπός της Οδηγίας είναι η διευκόλυνση της πρόληψης των αδικημάτων αυτών και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ δικαστικών και άλλων αρμόδιων αρχών.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο νόμου, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, εδώ

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *