Λόγω της οικονομικής κρίσεως που βιώνουμε τα τελευταία επτά χρόνια, παρατηρούμε πως ουσιαστικά έχει καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα της χώρας, καθώς οδηγούμαστε συνεχώς σε νέες εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να καθίσταται δυνατή η τετραετής διακυβέρνηση που ορίζει το Σύνταγμα από την εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση, δεν έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια από τα κόμματα που απαρτίζουν τη Βουλή εθνική συνεννόηση και πολιτική συναίνεση. Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να δουν μακροπρόθεσμα απλά αναλώνονται στην επομένη ημέρα και στην προσωπική τους πολιτική επιβίωση. Άλλωστε, το «φετίχ» πολλών Υπουργών τα τελευταία χρόνια είναι κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε ένα υπουργείο να δημιουργήσουν ένα νόμο που ουσιαστικά με αυτόν θα τους θυμούνται χωρίς όμως αυτός ο νόμος να βοηθά ουσιαστικά τους πολίτες. Παρατηρούμε όμως, πως το Σύνταγμα και το Πολίτευμα μέσα στα χρόνια αυτά της ύφεσης που ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια την χώρα μας έχει «αντέξει» όλους αυτούς τους κλυδωνισμούς που έχει υποστεί η πολιτική «ζωή» του τόπου.
Τις τελευταίες ημέρες όμως είναι έκδηλη η επιθυμία και επιμονή του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην υποστήριξη της πρότασης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την εκλογική βάση δηλαδή από τον λαό, που θα επικρατήσει βάση της λαϊκής κυριαρχίας μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος. Σε αυτό το σενάριο αντιδρούν έντονα και με διασπαστική διάθεση 53 βουλευτές του Σύριζα, δηλαδή ισχυρή εσωκομματική ομαδοποίηση του κόμματος της εξουσίας, τονίζοντας την απουσία εσωκομματικών διεργασιών στο Σύριζα ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.
Αυτοί οι 53 αναπτύσσουν μια επιχειρηματολογία με βάση το ότι σε περίπτωση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, τότε του χορηγούνται αυτόματα αυξημένες αρμοδιότητες και θα υπάρξει μια «de facto» διαρχία τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο τελευταίος θα έχει μια παρεμβατική εξουσία στο έργο του Πρωθυπουργού και γενικότερα της Κυβερνήσεως.
Αυτή η κίνηση του Πρωθυπουργού για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με άμεσες εκλογές θα προκαλέσει διχασμό, καθώς θα οδηγήσει τους πολίτες σε «σχιζοφρένεια» λόγω του ότι θα υπάρχουν στη χώρα ουσιαστικά και τυπικά δύο ηγέτες με πολιτική και λαϊκή νομιμοποίηση που θα επεμβαίνει ο ένας στις αρμοδιότητες του άλλου.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο συνταγματολόγο κ. Αντώνη Μανιτάκη που σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του δήλωσε ότι «αυτό είναι αντισυνταγματικό, καθώς το πολίτευμα μας όπως ορίζει το Σύνταγμα είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι η Προεδρική και ότι αν αναγνωριστεί στον Πρόεδρο εκτός από την λαϊκή νομιμοποίηση και κυβερνητική εξουσία θα έχουμε άμεση σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό, δηλαδή θα υπάρχει μια διαρχία, ότι χειρότερο για τη χώρα αλλά ουσιαστικά θα έχουμε αλλάξει και το πολίτευμα. Και τότε θα υπάρξει σύγχυση καθώς μπορεί να υπάρξει επέμβαση του Προέδρου σε θέματα οικονομικής ή εξωτερικής πολιτικής και τότε θα οδηγηθούμε σε εκλογές για πρωθυπουργό ή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Τέλος, αν καθιερωθεί η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και αλλάξει το κοινοβουλευτικό μας σύστημα, αυτό θα αποτελέσει κατάλυση μιας θεμελιώδους αρχής του πολιτεύματος που είναι κοινοβουλευτικό εδώ και δύο αιώνες».
Από την άλλη ο Υπουργός Εργασίας και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου κ. Γιώργος Κατρούγκαλος είναι υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τους πολίτες και μάλιστα με ενισχυμένες αρμοδιότητες καθώς επισημαίνει ότι «Ακόμη και ως προς το θέμα ταμπού της πρώτης εικοσαετίας της μεταπολίτευσης, τις αρμοδιότητες του Προέδρου, θα μπορούσαν να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις και ο Πρόεδρος όχι μόνον να εκλέγεται άμεσα από τον λαό αλλά να είναι και ανακλητός από αυτόν». Τέλος, τονίζει ότι «δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ισχυροποίηση του πολίτη, μέσω θεσμών ανακλητότητας και δημοψηφισμάτων λαϊκής πρωτοβουλίας. Η αντίληψη που επικράτησε στην αναθεώρηση του 2001, να εξισορροπείται η ισχύς της εκτελεστικής εξουσίας κυρίως μέσω ανεξάρτητων αρχών, έχει προφανώς αποτύχει».
Παρατηρούμε λοιπόν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο του Πρωθυπουργού για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο από την κοινοβουλευτική του ομάδα όσο και από κορυφαίους συνταγματολόγους όπως ο κ. Μανιτάκης που το χαρακτηρίζει σαν αντισυνταγματικό και κάνει λόγο για πραγματική κατάλυση του πολιτεύματος σε τέτοια περίπτωση. Υπάρχουν όμως και αυτοί που συντάσσονται με τον Πρωθυπουργό όπως είναι ο κ. Κατρούγκαλος. Απομένει λοιπόν να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε αυτό το μείζον θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες από τον Πρωθυπουργό.
Του
Καραμέτου Κ. Γεωργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *