Η ελληνική γραφειοκρατία τροχοπέδη στην άμεση απονομή της Δικαιοσύνης

Η είσοδος της Ελλάδας στην κρίση επηρέασε και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την γραφειοκρατία στην Διοίκηση και την Δικαιοσύνη. Η χρονοβόρα έκδοση των δικαστικών αποφάσεων ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια την άμεση απονομή της Δικαιοσύνης. Το σύστημα που χρησιμοποιεί η ελληνική Δικαιοσύνη στην εκδίκαση των υποθέσεων επιβαρύνεται αρκετές φορές με πολλές ανούσιες και περιττές τυπικότητες. Αυτή η περισσή γραφειοκρατία δυσχεραίνει στο έπακρο την πρόσβαση των πολιτών και των εταιριών στην παροχή της έννομης προστασίας που από το Σύνταγμα ρητά απορρέει. Αν και η γραφειοκρατία είναι γνώρισμα των τριτοκοσμικών χωρών πολλές χώρες της ανεπτυγμένης Δύσης υποφέρουν από αυτή.
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους νόμους στον κόσμο. Αυτό δημιουργεί ένα πολυδαίδαλο νομικό σύστημα που αρκετοί δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν. Από έρευνες πάλι προκύπτει ότι η πολυνομία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας μας. Δηλαδή το κόστος της γραφειοκρατίας υπολογίζεται στο 6,5% του ΑΕΠ. Έτσι, αν υπήρχε μια μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%, η εθνική οικονομία θα είχε όφελος της τάξεως των 5 δις Ευρώ.
Οι ελληνικοί νόμοι υπόκεινται καθημερινώς σε αναθεωρήσεις, συμπληρώσεις, τροποποιήσεις παραγράφων και διατάξεων το οποίο δυσχεραίνει στο έπακρο την κατανόηση του εκάστοτε νόμου. Απόρροια του παραπάνω είναι η έντονη γραφειοκρατία που με τη σειρά της οδηγεί στην καθυστέρηση της εκδίκασης υποθέσεων.
Είναι βέβαιο ότι αν εισαχθεί νέα τεχνολογία σε ολόκληρο το φάσμα της Δικαιοσύνης αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα, με τη χρήση ειδικών διαδικτυακών πλατφόρμων, οι οποίες θα ενημερώνονται αυτόματα και από εκεί οι πολίτες θα μπορούν απευθείας να ταυτοποιούν τα στοιχεία τους μέσω του συστήματος και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και στη συνέχεια να λαμβάνουν οποιοδήποτε έγγραφο ή πιστοποιητικό επιθυμούν ηλεκτρονικά μέσω email τότε θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η γραφειοκρατία στην Διοίκηση και ειδικότερα στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Του
Καραμέτου Κ. Γεωργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *