Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι ανεξάρτητη και να μην επηρεάζεται από πολιτικές ή οικονομικές σκοπιμότητες. Όταν μιλάμε για ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, ο όρος αυτός συμπεριλαμβάνει μέσα του δύο έννοιες, αυτή της ποιότητας και αυτή της ταχύτητας. Δηλαδή, όταν κάνουμε λόγο για ποιότητα, αυτή προσδιορίζεται όταν η Δικαιοσύνη απονέμεται ορθά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους Νόμους καθώς και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο. Από την άλλη, η ταχύτητα εμπεριέχει την έννοια ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις θα πρέπει να εκδικάζονται και να τελεσιδικούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Ο αριθμός των Δικαστών, το υπαλληλικό προσωπικό, η δομή των δικαστηρίων καθώς και τα μέσα που διαθέτουν οι πρώτοι θα συνδράμουν στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Όμως, πρέπει και οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, χωρίς να την λοιδορούν. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στους ίδιους τους πολίτες όσο και στην Δικαιοσύνη. Όσο για τη διαφθορά που έγκειται στο δικαστικό κλάδο αυτή θα πρέπει να παταχθεί από εσωτερικούς κρατικούς μηχανισμούς της Πολιτείας, η οποία επιβάλλεται να ενσκήψει στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο εκάστοτε Δικαστής ο οποίος έχει τα εφόδια, τις ικανότητες και το ακαδημαϊκό και μορφωτικό υπόβαθρο οφείλει να κρίνει με βάση τον Νόμο αλλά και τη συνείδηση του. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δέχεται οποιασδήποτε μορφής παρεμβατισμό στο λειτούργημα του και δεν πρέπει να επηρεάζεται από την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ.
Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εκσυχρονίσει τα συστήματα απονομής της Δικαιοσύνης στο άμεσο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει όπου μπορεί, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όμως, ότι πρωτίστως, εμείς σαν χώρα φέρουμε την κύρια ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της Δικαιοσύνης. Πολλοί Ευρωπαίοι πλέον αξιωματούχοι αλλά και απλοί πολίτες πιστεύουν ότι οι ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εμπιστοσύνη των εταιριών και θα τονώσει την οικονομία και την ανάπτυξη αρχικά στη χώρα μας και μετέπειτα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Επομένως, η αποτελεσματική απονομή της Δικαιόσυνης μπορεί να γίνει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο σε μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα που πρέπει σιγά-σιγά να περάσει από τον κικεώνα της ύφεσης στην ανάπτυξη. Είναι σχεδόν βέβαιο πως σήμερα, ένα γρήγορο και αξιόπιστο σύστημα Δικαιοσύνης βοηθά πρωτίστως τους πολίτες αλλά και την ίδια τη χώρα στην πορεία προς την ανάπτυξη. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου Μύρων Μ. Νικολάτος «η δικαιοσύνη ως ιδέα είναι υψηλό ιδεώδες. Η απονομή της δικαιοσύνης σε ένα κράτος δικαίου όπου όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου είναι κάτι το ελκυστικό για οποιονδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο».

Του
Καραμέτου Κ. Γεωργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *