Γενική Δικηγορία ή εξειδίκευση; Μία επιλογή, μία απόφαση ζωής (Γράφει ο Καραμέτος Κ. Γεώργιος)

Γενική Δικηγορία ή εξειδίκευση; Είναι ένα συχνό ερώτημα που ταλανίζει πολλούς νέους απόφοιτους των Νομικών σχολών σήμερα. Σίγουρα, αν είσαι απόφοιτος ή φοιτητής της Νομικής θα έχεις ακούσει από πολλούς, την εξής ερώτηση: ποιον κλάδο της Νομικής, έχεις επιλέξει.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όταν κάποιος φοιτεί στη Νομική δεν επιλέγει κάποιο δίκαιο σαν κατεύθυνση όπως ισχύει σε άλλες τριτοβάθμιες σχολές αλλά αποφοιτεί όταν έχει επιτύχει στις εξετάσεις όλων των μαθημάτων της Νομικής. Δηλαδή, η σχολή σε εφοδιάζει με όλα τα απαραίτητα μαθήματα που πρέπει, έτσι ώστε να ασκήσεις μετέπειτα (δηλαδή μετά από τους 18 μήνες άσκησης) την Δικηγορία.
Στη συνέχεια, ο κάθε απόφοιτος μπορεί να ασκήσει γενική Δικηγορία, δηλαδή να ασχολείται με όλους τους κλάδους του Δικαίου είτε να εξειδικευτεί σε κάποιον αποκλειστικά με κάποιο μεταπτυχιακό είτε απλώς με το να ασχολείται αποκλειστικά με αυτόν.
Είναι συχνό το φαινόμενο στις επαρχιακές πόλεις με μεγάλα πρωτοδικεία οι Δικηγόροι να ασκούν την γενική Δικηγορία, καθώς υπάρχει το στερεότυπο ότι όταν εξειδικευτείς σε ένα κλάδο του Δικαίου και ασχολείσαι αποκλειστικά με αυτόν δεν θα έχεις πελατεία. Μύθος ή πραγματικότητα;
Κατ’εμέ εν έτει 2016 σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία σε μια χώρα με υφεσιακούς ρυθμούς εδώ και αρκετά πλέον χρόνια και με τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές των Δικηγόρων να βρίσκονται στο ‘’ταβάνι’’ υπάρχει η πεποίθηση που λέει ότι στο μέλλον θα υπάρχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία με πολλούς Δικηγόρους και όχι το παρωχημένο μοντέλο με τον κάθε δικηγόρο να έχει το δικό του γραφείο και να ασχολείται επί παντός επιστητού.
Όπως καταλαβαίνουμε μιλάμε για μια νέα εποχή πραγμάτων στο δικηγορικό γίγνεσθαι, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε Δικηγόρους επαρχιακών πόλεων να εξειδικευτούν σε έναν συγκεκριμένο κλάδο του Δικαίου. Άλλωστε η πληθώρα των ανθρώπων σήμερα που ασκούν την δικηγορία (καθώς είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που παράγει τόσους πολλούς Δικηγόρους) έχουν τη δυνατότητα να εξειδικευτούν και να μην ασχολούνται όλοι με τα πάντα. Εξάλλου, όταν εξειδικεύεσαι σε έναν συγκεκριμένο κλάδο όλη σου η προσοχή και αφοσίωση στρέφεται σε αυτόν με αποτέλεσμα να γίνεσαι καλύτερος στον συγκεκριμένο. Ενώ από την άλλη, όταν ασχολείσαι με το καθετί δεν έχεις ούτε τον χρόνο ούτε την αναγκαία προσήλωση έτσι ώστε να το τελειοποιήσεις. Κατά την γνώμη μου, όταν ασκείς την γενική Δικηγορία δεν μπορείς να είσαι τέλειος σε όλα και ουσιαστικά εδώ κολλάει η ρήση βλέπεις το δάσος και χάνεις το δέντρο.

Του
Καραμέτου Κ. Γεωργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *