Εκτός συνταγματικών ορίων η πρωτοβουλία για την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών

Τι αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για την πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου

Εκτός συνταγματικών ορίων η πρωτοβουλία για σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου από την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου με θέμα την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών.

Το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος ορίζει ότι «Οι δικαστικοί λειτουργοί, έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους».

Συνεπώς, η πρωτοβουλία για σύγκληση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου από την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κυρία Βασιλική Θάνου, με θέμα την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, βρίσκεται σαφώς εκτός των ορίων της ως άνω συνταγματικής διάταξης.

Η συνταγματική αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρερμηνευθεί ούτε να παρακαμφθεί από οποιεσδήποτε ανάγκες, προσωπικές σκοπιμότητες ή στοχεύσεις.

Το ζήτημα της παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών λειτουργών ανακινήθηκε εκ νέου, έπειτα από την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.

Η ενέργεια της κ. Θάνου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία κάνει λόγο για «αντισυνταγματικές πρωτοβουλίες που εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», ζητώντας την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *