Αίτηση ακύρωσης για τις εισφορές των δικηγόρων με «μπλοκάκια» σε Δικηγορικές Εταιρείες

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

Αίτηση ακυρώσεως κατά των υπουργικών αποφάσεων που ορίζουν ότι οι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών οφείλουν να καταβάλουν οι ίδιοι εξ’ ολοκλήρου το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών, κατέθεσε η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (ν. 4387/2016) οι εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, συνεπώς και οι Δικηγόροι, με καθεστώς δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια) που απασχολούνται σε ένα ή δύο εργοδότες, επιμερίζονται κατά 1/3 στους ίδιους και κατά 2/3 στον εργοδότη τους (δικηγόρο ή εταιρία).

Ωστόσο, οι δύο κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εν συνεχεία και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, όρισαν ότι οι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών οφείλουν να καταβάλουν οι ίδιοι εξ’ ολοκλήρου το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Η ΕΑΝΔΑ προσέφυγε κατά των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων, ως αντισυνταγματικών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και ζήτησε την ακύρωση τους, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων ότι αντίκεινται στις αρχές της ισότητας, κατά το μέρος τους εκείνο που εξαιρεί τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε δικηγορικές εταιρείες από την εφαρμογή του άρθρου 38 του ν. 4387/2016.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση και την αίτηση ακύρωσης στο eanda.gr

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *