Η εντυπωσιακή πρόοδος στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει οδηγήσει κάποιους δικηγόρους να ανησυχούν ότι απειλείται η εργασία τους. Σύμφωνα βέβαια με πρόσφατες έρευνες στο πεδίο αυτό, οι άνθρωποι που δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο λογισμικό ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην εν γένει αυτοματοποίηση των νομικών εργασιών τονίζουν ότι η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε δικηγορικά γραφεία θα είναι μια αργή, βήμα προς βήμα διαδικασία. Αυτό σημαίνει, ότι ένα ρομπότ δεν πρόκειται τουλάχιστον όχι τόσο σύντομα, να αντικαταστήσει ένα δικηγόρο.
Ένας συγκεκριμένος κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης με τίτλο «επεξεργασία φυσικής γλώσσας» έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος στην ανίχνευση και στη πρόβλεψη των σχετικών εγγράφων μιας δικηγορικής υπόθεσης. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν εφευρεθεί ακόμη άλλες σημαντικές εργασίες που εκτελεί ένας δικηγόρος, όπως η παροχή νομικών συμβουλών σε πελάτες και η εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με έγκυρες προβλέψεις εκτιμάται ότι σε 3-5 χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα υπάρχει μείωση της τάξεως του 13% των ωρών των δικηγόρων μέσω της χρήσης της Τεχνικής Νοημοσύνης. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πλέον στις ΗΠΑ η εξέταση των σχετικών εγγράφων μιας υπόθεσης έχει ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες ή γίνεται αυτοματοποιημένα μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης από μεγάλες δικηγορικές εταιρείες που ήδη κάνουν χρήση της.
Μεσούσης άλλωστε μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει το πλανήτη τα τελευταία χρόνια οι πελάτες δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώνουν υψηλές αμοιβές στους ασκούμενους δικηγόρους για δουλειές ρουτίνας, καθώς αυτά τα καθήκοντα θα αναλάβει να εκτελεί η Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω της αυτοματοποίησης της νομικής εργασίας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με άλλη έρευνα η βελτίωση της αποτελεσματικότητας θα είναι εντυπωσιακή, καθώς θα υπάρξει μείωση του χρόνου κατά 20-60%, όπου ένας δικηγόρος χρειάζεται για την αναθεώρηση μιας αστικής σύμβασης.
Σταθμός της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα του Δικαίου θεωρείται το ρομπότ με το όνομα «Ross» της IBM ο πρώτος δικηγόρος Τεχνητής Νοημοσύνης. Το συγκεκριμένο ρομπότ εισέρχεται σε τεράστιες βάσεις δεδομένων σε σύντομο χρονικό διάστημα και μαθαίνει πως να εξυπηρετεί καλύτερα τους χρήστες του. Έχει προγραμματιστεί έτσι ώστε να απαντάει σε κανονικές ερωτήσεις και όχι σε κωδικοποιημένες λέξεις. Εξάλλου, όπως είπε ο Andrew Arruda συνιδρυτής της Ross Intelligence «με τον Ross οι δικηγόροι θα μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να εξυπηρετήσουν το τεράστιο κοινό που τους έχει ανάγκη και θα μπορούν να αφοσιωθούν στο πελάτη και να εξαντλήσουν τη δημιουργικότητά τους, αντί να σπαταλούν ώρες ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ερευνώντας εκατοντάδες παλιές υποθέσεις, προκειμένου να βρουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την κάθε περίπτωση».
Κλείνοντας, λοιπόν, είναι αδιαμφισβήτητο ότι με τη προσθήκη του Ross σε μια νομική εταιρεία, αυτή μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη, μειώνοντας καθοριστικά το χρόνο που απαιτείται για τη νομική έρευνα. Σε αυτό το σημείο όμως γεννάται το εύλογο ερώτημα ποιος πολίτης θα μπορέσει να εμπιστευτεί ένα ρομπότ-δικηγόρο για τις υποθέσεις του, όταν το επάγγελμα της Δικηγορίας είναι ένα ύψιστο λειτούργημα που σαν αυτοσκοπό θέτει την απονομή της Δικαιοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *