Αρκετές φορές στη χώρα μας έχουμε γίνει μάρτυρες της αναξιοκρατίας που επικρατεί σε όλο το φάσμα και τις υπηρεσίες του δημοσίου βίου. Άλλωστε αρκετές έρευνες του εξωτερικού αλλά και αναφορές των ευρωπαίων εταίρων μας κάνουν λόγο για την επίμαχη κατάσταση που μαστίζει εδώ και αρκετές δεκαετίες την Ελλάδα.
Είναι βέβαιο πως αν τα επόμενα χρόνια συνεχιστεί κατά κόρον το συγκεκριμένο φαινόμενο θα οδηγηθούμε σε μια κοινωνία αποκλειστικά βασισμένη στις πελατειακές σχέσεις και εν κατακλείδι θα καταρρεύσει κάθε δημόσια υπηρεσία. Όπως, μνημονεύεται σε έρευνες πανεπιστημίων του εξωτερικού το φαινόμενο της αναξιοκρατίας συνδέεται άμεσα με το ότι οι Έλληνες πάσχουν από αβεβαιότητα στην προσωπικότητα τους και γι’ αυτό προσπαθούν να επιβεβαιωθούν μέσω της κατάληψης μιας δημόσιας θέσης με κάθε πρόσφορο και μη μέσο. Αυτό το φαινόμενο οδήγησε στη διόγκωση του δημοσίου τομέα μετά τη Μεταπολίτευση, όπου και πολίτες οι οποίοι δεν είχαν τις στοιχειώδεις γνώσεις και προσόντα να καταλάβουν μία θέση στο δημόσιο, είτε λόγω της πολιτικής αφοσίωσης τους σε ένα κόμμα, είτε λόγω των υποσχόμενων μελλοντικών ψήφων τους κατάφερναν να απορροφηθούν σε δημόσιες θέσεις, πολλές φορές και υψηλόβαθμες.
Όμως, μακροπρόθεσμα θα υπάρξει ένα σοβαρό πλήγμα στη δομή του δημόσιου τομέα, καθώς προ πολλού έχει υπερφορτωθεί ο δημόσιος τομέας με ραγδαίο ρυθμό και δεύτερον όταν οι υπάλληλοι δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις γνώσεις αυτό επιβαρύνει τη πορεία των υποθέσεων των πολιτών προς επίλυση τους τόσο ως προς το χρόνο όσο και προς την ποιότητα των υπηρεσιών. Άρα είναι διττό το πρόβλημα που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι θα πλήξει συθέμελα τους κρατικούς μηχανισμούς και η Πολιτεία παρατηρεί ουδέτερη τις εξελίξεις. Άλλωστε, μη λησμονούμε όπως αναφέρθηκε παραπάνω σκοπός του κάθε πολίτη, που θέλει να καταλάβει μια θέση στο δημόσιο τομέα είναι πρωτίστως η αυτοεκτίμηση του, δηλαδή να νιώσει ότι αξίζει και είναι ανώτερος των υπολοίπων γι’ αυτό και επιδιώκει με κάθε μέσο θεμιτό και αθέμιτο την πρόσληψη του στο δημόσιο γίγνεσθαι.
Αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις σε βάθος χρόνου, αν και τα πρώτα δείγματα ήδη διαφαίνονται και είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Ελπίζουμε στην άρδην αλλαγή του σκηνικού στο δημόσιο τομέα μέσω ισχυρών κρατικών παρεμβάσεων, στις οποίες πρέπει να προβεί κάθε Κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζον πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *