ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2017

Η γνωμοδότηση του ΔΣΑ για την υποχρέωση των εντολέων να καταβάλουν το ποσό του γραμματίου προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής των εμμίσθων δικηγόρων

Επανακοινοποιούμε την υπ’αριθμ.1524/31.7.2017 γνωμοδότηση του ΔΣΑ σύμφωνα με την οποία υπόχρεος για την καταβολή του ποσού γραμματίου προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής εμμίσθου δικηγόρου είναι ο εντολέας, κατά τη ρητή διάταξη του άρθρου 61 παρ.3 του Κώδικα Δικηγόρων.
Αντιστοίχως, κατά τη διάταξη της παρ.11α του άρθρου 39 του Ν.4387/2016 και τις σαφείς οδηγίες της εγκυκλίου 28/2017 του ΕΦΚΑ, το ποσοστό υπέρ ΕΦΚΑ (20%) του γραμματίου αφαιρείται από την εισφορά του ασφαλισμένου εμμίσθου δικηγόρου.
Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση του ζητήματος εις βάρος των εμμίσθων δικηγόρων, συνιστά ευθεία παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων και προφανώς φορολογική και ασφαλιστική παράβαση.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί κάθε εντολέα που απασχολεί εμμίσθους δικηγόρους να σεβαστεί το Νόμο και κάθε μέλος του που ασκεί καθήκοντα Νομικού Συμβούλου ή και Προϊσταμένου Νομικής Υπηρεσίας να διασφαλίζει την εφαρμογή του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βασίλης Ε. Αλεξανδρής Χριστίνα Τσαγκλή

Αναδημοσίευση από dsa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *