Εξετάζεται πρόταση για ποινικοποίηση της δημιουργίας ψεύτικων προφίλ στα social media

Την εκπαίδευση εισαγγελέων για την καλύτερη καταπολέμηση της διαδικτυακής κακοποίησης ανέλαβε το Twitter στην Αγγλία και την Ουαλία, καθώς το διαδίκτυο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως όπλο από τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης κατά των γυναικών.

Τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς εις βάρος γυναικών μέσω του διαδικτύου αυξάνονται ταχύτατα, με το 18% των Ευρωπαίων γυναικών (περίπου 32 εκατομμύρια γυναίκες) έχει βιώσει κάποιου είδους βίας στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με έκθεση του Ο.Η.Ε. το 2015.

Για το λόγο αυτό η Εισαγγελική Αρχή του Στέμματος έκρινε πως η εκπαίδευση των εισαγγελέων από τους ειδικούς του Twitter και η διεύρυνση των δεξιοτήτων και των γνώσεων τους είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Παράλληλα, δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την δίωξη των εγκλημάτων κατά των γυναικών στα μέσα κοινωνικής δίωξης, οι οποίες έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για δέκα εβδομάδες.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε νέες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας, όπως η δημιουργία ψεύτικου προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα άλλου προσώπου, η εκδικητική πορνογραφία ή η εμμονική online παρακολούθηση ενός ατόμου μέσω της χρήσης τεχνολογίας, όπως το GPS.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *