Η ψυχική κακοποίηση των παιδιών είτε ως νεολογισμός bullying

Το bullying είναι ένα φαινόμενο που ανέκαθεν υπήρχε μέσα στα σχολικά δρώμενα αλλά και έξω από αυτά. Βέβαια παλαιότερα δεν συνήθιζαν να το χαρακτηρίζουν έτσι αλλά με τον καθημερινό όρο του «εκφοβισμού». Ο νεολογισμός bullying έχει επικρατήσει τα τελευταία κυρίως χρόνια κυρίως από επιρροές του εξωτερικού. Βασικό στοιχείο του bullying είναι η διαφορετικότητα. Δηλαδή όταν κάποιος είναι διαφορετικός ως προς κάποια χαρακτηριστικά συνηθίζεται από κάποια άτομα τα οποία επειδή είτε νιώθουν παραμελημένα, είτε γιατί τα ίδια έχουν κάτι διαφορετικό, είτε γιατί έτσι νιώθουν ότι αποκτούν δύναμη και εξουσία φροντίζουν ώστε να ασκούν αυτού του είδους τον εκφοβισμό. Το bullying ασκείται κυρίως με δύο σκοπούς. Ο πρώτος σκοπός είναι η επιβολή, και ο δεύτερος η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο που την υφίσταται.
Σχολικός Εκφοβισμός
Ο σχολικός εκφοβισμός απασχολεί πολλούς γονείς και κηδεμόνες τα τελευταία χρόνια. Πολλά παιδιά μέσα στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος πέφτουν συχνά θύματα του bullying. Τα προηγούμενα χρόνια το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια όμως το πρόβλημα εμφανίζεται και στον τόπο μας με αυξανόμενη συχνότητα. Πολλοί μαθητές δηλώνουν ότι η πρώτη φορά που έπεσαν θύματα σχολικού εκφοβισμού ήταν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού με τα κρούσματα να αυξάνονται και να φτάνουν στην κορύφωσή τους κατά τη διάρκεια του γυμνασίου.
Όταν μιλάμε για σχολικό εκφοβισμό συνήθως εννοούμε την σωματική βία η οποία ασκείται στους μαθητές. Αν και τα τελευταία χρόνια συνηθέστερη είναι η λεκτική επιθετικότητα που δέχεται ένας νέος λόγω της όποιας διαφορετικότητας μπορεί να τον χαρακτηρίζει σαν άτομο μέσα σε μια κοινωνική ομάδα. Πέρα όμως από την σωματική και την λεκτική βία υπάρχει και ο αποκλεισμός του ατόμου από μία ομάδα που συναναστρέφεται όπως μια παρέα συνομηλίκων κάτι το οποίο ίσως είναι και η χείριστη μορφή bullying καθώς αποκλείεις το άτομο από μια ομάδα η οποία συμβάλει στην κοινωνικοποίηση και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του.
Διαδικτυακός Εκφοβισμός
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει να κάνει με την παρενόχληση παιδιών, εφήβων μέσω του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων και άλλων ψηφιακών μέσων. Συχνά οι νέοι εκτίθενται στον διαδικτυακό εκφοβισμό εξαιτίας της βίωσης έντονων συναισθημάτων που μπορεί να προέρχονται τόσο από τις προβληματικές σχέσεις που υπάρχουν στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και εξαιτίας μιας ευρύτερης κοινωνικής δυσλειτουργικότητας που παρουσιάζει το άτομο.
Το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού εγκυμονεί σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία του θύματος. Η αυτοεκτίμηση του ατόμου που υφίσταται διαδικτυακό εκφοβισμό πλήττεται έντονα τόσο ώστε σε μερικές περιπτώσεις συνδέεται με το αίσθημα της ενοχής. Το άτομο αρχίζει να αναπαράγει αρνητικές σκέψεις και η επίδοση των κοινωνικών του ικανοτήτων μειώνεται σημαντικά. Άτομα που δέχτηκαν έντονα διαδικτυακό εκφοβισμό ενδέχεται στο μέλλον να παρουσιάσουν μεγαλύτερη αστάθεια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις συνοδευόμενη από την κοινωνική απομόνωση.
Το φαινόμενο αυτό τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Απαιτείται άμεση ενημέρωση και ταχύτατη ανάληψη δράσης για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπισή του. Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ως βασική επιδίωξη την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των παιδιών και των νέων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι Ευρωπαίοι όταν συνδέονται διαδικτυακά. Έτσι, προσπαθούν να καταστείλουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εξάπλωση του φαινομένου αυτού.
Ποινικοποίηση του bullying στην Ελλάδα
Η ελληνική νομοθεσία φρόντισε έτσι ώστε να μπορέσει να εμποδίσει την περαιτέρω εξάπλωση του bullying. Έτσι, ο νόμος 4332/2015 εισαγάγει βασική διάταξη με την οποία θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών όποιος ασκεί την αξιόποινη πλέον πράξη της εκφόβισης. Με την ίδια ποινή θα τιμωρείται και όποιος κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε το αδίκημα.
Το νέο άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα θα έχει ως εξής: «Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν η πράξη τελείται μεταξύ ανηλίκων δεν τιμωρείται εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη από τρία έτη, οπότε επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με συστηματική παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».

Του
Καραμέτου Κ. Γεωργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *