Η οικονομική κρίση να μην μετεξελιχθεί σε αμφισβήτηση βασικών παραμέτρων του κράτους δικαίου: ετήσια έκθεση από συνήγορο του πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε φέτος 11.502 αναφορές, με τα ποσοστά επιτυχούς διαμεσολάβησης να ξεπερνούν το 80%

Ο απολογισμός της δράσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2015 δείχνει τη μεγάλη ανταπόκριση του θεσμού στις ανάγκες της κοινωνίας.

Η Αρχή έλαβε φέτος 11.502 αναφορές, ενώ τα ποσοστά επιτυχούς διαμεσολάβησης ξεπερνούν το 80%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της παρέμβασής του.

Όπως όμως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο Αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη στην έκθεση, «είναι προφανές ότι αυτή η εγγυητική λειτουργία τέθηκε σε δοκιμασία στις συνθήκες μιας παρατεταμένης κοινωνικοπολιτικής και δημοσιονομικής κρίσης, όπου το συλλογικό αίτημα των πολιτών για κοινωνική δικαιοσύνη γίνεται όλο και πιο ηχηρό, αλλά και η κοινωνική κόπωση όλο και πιο αισθητή».

Την χρονιά που πέρασε η Αρχή είχε διαρκή παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με πληθώρα εξατομικευμένων και δημόσιων παρεμβάσεων που αποσκοπούσαν στην ανεύρεση πρακτικών λύσεων για τη στήριξη των πολιτών στην επαφή τους με την ευρύτερη δημόσια διοίκηση, αλλά και τον σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους, τα δικαιώματα των παιδιών, την προστασία του περιβάλλοντος.

Ασχολήθηκε επίσης συστηματικά με μείζονα ζητήματα όπως η δικαιοκρατική διαχείριση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών ή οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά.

«Η εμπειρία του απελθόντος έτους υπογραμμίζει εκ νέου το στοίχημα για το κράτος: να κερδίσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών ως εγγυητής της ισονομίας και των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, να υπερασπίσει τις κατακτήσεις και τα εγγυητικά ζητούμενα ενός δικαιοπολιτικού πολιτισμού που βασίζεται στα προτάγματα του Διαφωτισμού.

Ίσως, ακριβέστερα, ενός αναγκαίου νέου Διαφωτισμού», επισημαίνει ο Αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη.

Δείτε τα συμπεράσματα της έκθεση και στατιστικά στοιχεία εδώ

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *