Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναγνώρισε το βιασμό ως έγκλημα πολέμου

Ιστορική απόφαση για τα θύματα σεξουαλικής βίας

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε μία ιδιαιτέρως σημαντική καταδικαστική απόφαση (link is external) εις βάρος ενός στρατιωτικού διοικητή, στην οποία ο βιασμός αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ως έγκλημα πολέμου.

Παράλληλα, για πρώτη φορά υπήρξε καταδίκη για «ευθύνη διοίκησης» (command responsibility), για την ύπαρξη δηλαδή ευθύνης ενός διοικητή, ακόμα και αν δεν είχε πάρει ο ίδιος μέρος στο έγκλημα, αλλά επέτρεψε απλά την τέλεσή του.

Ο Jean-Pierre Bemba, επικεφαλής του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Κονγκό και πρώην αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων του βιασμού και της λεηλασίας.

Τα εγκλήματα τελέστηκαν όταν ο Bemba στάλθηκε με το στράτευμά του στα σύνορα με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχής, το 2002 και το 2003, στη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκαν εκατοντάδες άμαχοι πολίτες.

Η καταδίκη του Jean-Pierre Bemba, αν και έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από διεθνείς ομάδες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει εντείνει τις φωνές που κατηγορούν το Δικαστήριο για προκατάληψη εναντίον των Αφρικανών, δεδομένου ότι όσα άτομα έχουν κατηγορηθεί μέχρι σήμερα για αυτά τα εγκλήματα κατάγονται από την Αφρική, σύμφωνα με τον Economist.

Tο Δικαστήριο, ωστόσο, απορρίπτει τις κατηγορίες για αντι-Αφρικανική διάθεση και ότι λειτουργεί ως «εργαλείο της Δύσης”, επισημαίνοντας ότι ο γενικός εισαγγελέας Fatou Bensouda και ο νομικός παραστάτης Jean-Jacques Badibanga κατάγονται από την Γκάμπια και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ οι δικαστές που εξέδωσαν τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν όλες γυναίκες από την Βραζιλία, την Κένυα και την Ιαπωνία.

Πηγή: lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *