Η τρομοκρατία στην Ευρώπη

Το τελευταίο διάστημα μαστίζει την Ευρώπη η έκρηξη της τρομοκρατίας που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πρώτα η επίθεση το Νοέμβριο στη Γαλλία και πριν λίγες ημέρες το χτύπημα στις Βρυξέλλες στην «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Θεσμών. Όπως πρόσφατα ανέφερε ο κ. Πανούσης «η νεοτρομοκρατία είναι οριζόντια και τυφλή και διακατέχεται από θρησκευτικά κριτήρια».
Το τρομοκρατικό και θρησκευτικό μόρφωμα ISIS έχει θέσει σαν στόχο το αιματοκύλισμα του ανεπτυγμένου δυτικού πολιτισμένου και παιδευμένου ως επί το πλείστον πληθυσμού στο όνομα του εξτρεμιστικού Ισλάμ. Σκοπός των τρομοκρατών είναι να επιβάλλουν τη δύναμη που διακατέχουν μέσω της επιβολής του φόβου. Είναι σαφώς αδήριτη ανάγκη η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των ευρωπαϊκών κρατών για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του κοινού εχθρού. Είναι σχεδόν βέβαιο πως οι τρομοκράτες έχουν περάσει μέσα από την Ελλάδα και έχουν διασκορπιστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από την άλλη το κλείσιμο των συνόρων των ευρωπαϊκών κρατών δεν ωφελεί καθώς πολλοί από αυτούς περνούν μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες στην Ελλάδα και στη συνέχεια εγκλωβίζονται σε αυτή. Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα πρέπει να βρει άμεσα λύσεις ως προς αυτό πέρα από τη δημιουργία των «hot spots» καθώς πολλά από τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα δεχτούν τον αριθμό των προσφύγων που τους αναλογεί.
Είναι πλέον σαφές ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη κινδυνεύουν να υποστούν τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS. Στόχος των τζιχαντιστών μπορεί να είναι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ή πόλη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας και στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτό είναι πρόδηλο, καθώς πρόσφατα στελέχη μυστικών και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών ευρωπαϊκών κρατών αναβάθμισαν το επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας στην Ελλάδα στη βαθμίδα 2. Ο συνδυασμός των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Γαλλία και Βέλγιο καθώς και οι εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό οδήγησαν τη σχετική ευρωπαϊκή έκθεση εκτίμησης κινδύνου στο να ανεβάσει την κλίμακα από το επίπεδο 1. Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν υπάρχει βάσιμη πληροφορία τέτοιου κινδύνου όμως είναι αναγκαία η επαγρύπνηση των μηχανισμών για την αποφυγή τρομοκρατικού χτυπήματος.
Πρόσφατα υπήρξε σύλληψη Βρετανού για αντιμουσουλμανικά tweets μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις την προηγούμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες. Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου προέβη στη σύλληψη του 46χρονου Mathew Doyle με την κατηγορία της υποκίνησης φυλετικού μίσους στα social media. Επίσης, ύστερα από την επίθεση στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασαν εκτάκτως και αποφάσισαν τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (όπως skype και viber) εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων «Η εθνική ασφάλεια είναι δουλειά των κρατών μελών, αλλά η απειλή της τρομοκρατίας είναι κοινή. Δεν μπορούμε να βάζουμε τα δεδομένα μας σε μαύρα, κρυφά κουτιά. Η συνεργασία με εταιρείες του διαδικτύου είναι σημαντική». Τέλος, ο Βέλγος Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι αναγκαίο να ανοίξει η επικοινωνία στο διαδίκτυο με ελέγχους ασφαλείας και να σταματήσουν να ελέγχονται μόνο οι παραδοσιακές επικοινωνίες, όπως τα τηλέφωνα. «Έχουμε Skype, Viber, θα πρέπει να ανοίξει το διαδίκτυο».
Το ερώτημα που εγείρεται είναι θα υπάρξει κάποιο σχέδιο δράσης από τα συλλογικά όργανα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή της τρομοκρατίας ή θα παραμείνουν αμέτοχοι μέχρι το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα;

Του
Καραμέτου Κ. Γεωργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *