Ποια στοιχεία θα λαμβάνει το ελληνικό κράτος για τους Έλληνες φορολογικούς κάτοικους με λογαριασμούς στο εξωτερικό

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, τις κοινοτικές οδηγίες σχετικά με την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στο φορολογικό τομέα (Οδηγία 2014/107/ΕΕ).

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών, οι διατάξεις για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελούν σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής και θα συμβάλουν στην αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων.

Με τη νέα Οδηγία επεκτείνεται το πεδίο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, αφού τα κράτη μέλη εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με Δηλωτέο Λογαριασμό, για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής.

Η μέγιστη περίοδος διατήρησης των πληροφοριών από τους υπεύθυνους επεξεργασίας των πληροφοριών ταυτίζεται με τις διατάξεις περί παραγραφής, όπως αυτές ορίζονται στην εθνική φορολογική νομοθεσία.

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 περιγράφονται τα στοιχεία που θα λαμβάνει η Ελλάδα από ξένες χώρες για Έλληνες φορολογικούς κάτοικους, όπως το ύψος των τόκων, των μερισμάτων και του εισοδήματος που προκύπτει από τις επενδύσεις και άλλα.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, στην πράξη η Ελλάδα θα λαμβάνει στοιχεία για καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις και εισόδημα από τόκους και προσόδους Ελλήνων φορολογικών κατοίκων σε χώρες του εξωτερικού.

Δεδομένου ότι οι Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Ελλάδα το παγκόσμιο εισόδημά τους θα γίνεται έλεγχος για το αν αυτά τα εισοδήματα έχουν δηλωθεί.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *