Σημαντική απόφαση του Ταμείου Νομικών για την υπαγωγή σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία

Δεν πρέπει να ισχύσει αναδρομικά η διάταξη με την οποία καταργείται η δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, καθώς αντιβαίνει σε θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές αλλά και σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις της ΕΣΔΑ

Δεκτή έκανε η Διοικούσα Επιτροπή του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών την ιεραρχική προσφυγή δικηγόρου, με την οποία αιτείται την ακύρωση της πράξης της Διευθύντριας Ασφάλισης, η οποία είχε απορρίψει την ηλεκτρονική αίτησή του για υπαγωγή του στην 1η ασφαλιστική κατηγορία δυνάμει του άρθρου 39 του Ν. 4331/2015.

Σύμφωνα με τον προσφεύγοντα δικηγόρο, η προσφυγή ερείδεται στο ότι δεν πρέπει να ισχύσει αναδρομικά η διάταξη του άρθρου 21 Ν. 4337/2015, με την οποία καταργείται η δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, καθώς αντιβαίνει σε θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές αλλά και σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η απόφαση, της οποίας η καθαρογραφή αναμένεται, αφορά πολλούς ασφαλισμένους στο Ταμείο Νομικών (Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους και Δικαστικούς Επιμελητές) οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2015 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4337/2015) και των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *