Ο νόμος θεωρείται βέβαιο πως θα ψηφιστεί, δεδομένης της ισχυρής πλειοψηφίας του Φιλελεύθερου Κόμματος του Justin Trudeau στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά

Τη θέσπιση νόμου που θα επιτρέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία για τους Καναδούς, σε περίπτωση «σοβαρής και ανίατης ασθένειας», η οποία τους έχει προκαλέσει «διαρκή σωματική ή ψυχολογική ταλαιπωρία», πρότεινε η κυβέρνηση του Καναδά.

Ο προτεινόμενος νόμος περιορίζει το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη από γιατρό αυτοκτονία στους πολίτες και κατοίκους που εντάσσονται στο εθνικό σύστημα υγείας, επιδιώκοντας να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση του ιατρικού τουρισμού από άλλες χώρες.

Η ρύθμιση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη αντίστοιχες ρυθμίσεις σε άλλες χώρες παγκοσμίως, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Γερμανία και ορισμένες Πολιτείες των Η.Π.Α..

Ο νόμος θεωρείται βέβαιο πως θα ψηφιστεί, δεδομένης της ισχυρής πλειοψηφίας του Φιλελεύθερου Κόμματος του Justin Trudeau στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά, αλλά έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ορισμένων θρησκευτικών ομάδων που εγείρουν ηθικά ζητήματα.

Η τελική πρόταση προβλέπει πιο περιορισμένο δικαίωμα από αυτό που είχαν ζητήσει οι υποστηρικτές της ρύθμισης, χωρίς να περιέχει διατάξεις για ανηλίκους που έχουν δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις για την ιατρική τους περίθαλψη και για ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια των ασθενειών.

Για να εγκριθεί ο τερματισμός της ζωής ενός ατόμου θα πρέπει να συμφωνήσουν δύο ανεξάρτητοι γιατροί και να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα 15 ημερών μέχρι την πράξη θανάτωσης, το οποίο θα μπορεί να μειωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους New York Times.

Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο του 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά ανέτρεψε ομόφωνα την ποινική απαγόρευση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματική η άρνηση της επιλογής της υποβοηθούμενης θανάτωσης για συναινούντες ενήλικες με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, δίνοντας προθεσμία ενός έτους στην τότε κυβέρνηση να προτείνει νόμο για τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *