Σημαντική (και οριστική) δικαστική νίκη για την υπηρεσία Google Books

Δεν παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των συγγραφέων σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Οριστικό τέλος στην 11ετή νομική διαμάχη της Google με ομάδα συγγραφέων έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α., αποφασίζοντας να επικυρώσει την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, που έκρινε υπέρ της πρώτης.

Οι συγγραφείς υποστήριζαν με αγωγή που υπέβαλαν το 2005, ότι η Google παραβίασε τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και τους περιόρισε τη δυνατότητα να έχουν κέρδη από τα βιβλία τους, όταν το 2004 ξεκίνησε τη διαδικασία σάρωσης βιβλίων, χωρίς την άδεια των συγγραφέων, προκειμένου αποσπάσματά τους να είναι ανιχνεύσιμα σε μια βάση δεδομένων.

Αυτή η βάση δεδομένων της Google επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αναζητήσεις και να διαβάζουν εδάφια και επιλεγμένες σελίδες από εκατομμύρια τίτλους έργων, ορισμένοι από τους οποίους είναι αρκετά παλιοί και δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, αλλά εκατομμύρια άλλοι είναι πρόσφατες εκδόσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, η Google υποστήριξε ότι η βάση δεδομένων της ανταποκρίνεται στους κανόνες «δίκαιης χρήσης» των προστατευόμενων έργων, καταφέρνοντας να αποφύγει την καταδίκη της που θα την υποχρέωνε σε αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων.

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *