Η Ρωσία αρνήθηκε την εκτέλεση απόφασης του ΕΔΔΑ

Με νόμο του 2015 είχε προβλέψει ότι μπορεί να αρνηθεί την εκτέλεση αποφάσεων διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, αν είναι αντίθετες στο Σύνταγμα της χώρας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε ως «μη εκτελεστέα» μια δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με το Human Rights Watch.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου του 2013, η Ρωσία πρέπει να αναθεωρήσει το άρθρο 32 παρ. 3 του Ρωσικού Συντάγματος που προβλέπει την απόλυτη απαγόρευση του δικαιώματος ψήφου στους φυλακισμένους, καθώς είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε ότι το ΕΔΔΑ δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαιτεί την τροποποίηση του ρωσικού Συντάγματος, επομένως, η απόφαση του μπορεί να εκτελεστεί μερικώς, μόνο στο βαθμό που προβλέπει «γενικές δράσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της δικαιοσύνης, της αναλογικότητας και της διαφοροποίησης στον περιορισμό των δικαιωμάτων ψήφου των κρατουμένων» και την αλλαγή ορισμένων καθεστώτων εγκλεισμού, προκειμένου να προβλέπονται εναλλακτικές τιμωρίες πέρα από την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου.

Αρνήθηκε, εντούτοις, να εκτελέσει την απόφαση στο μέρος που προβλέπει την επιστροφή του δικαιώματος ψήφου στους διαδίκους που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δίκης.

Σημειώνεται ότι με νόμο του 2015 η Ρωσία είχε διευρύνει τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναγνωρίζοντας του της δυνατότητα να αρνηθεί την εκτέλεση αποφάσεων διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, αν είναι αντίθετες στο Σύνταγμα της χώρας.

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *