Η ποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών προκαλεί σημαντικές απειλές για το δικαίωμα στην υγεία, καθώς οι χρήστες μπορεί να αποφύγουν την ιατρική τους περίθαλψη φοβούμενοι τη σύλληψή τους

Κάλεσμα προς τα κράτη, προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών ναρκωτικών, έκανε για ακόμα μία φορά ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Αρμοστής κάλεσε τα κράτη να μετατοπίσουν το επίκεντρο των προσπάθειών τους στην διαμόρφωση στρατηγικών που θα εστιάζουν στα ανθρώπινα δικαιώματα των χρηστών ναρκωτικών, αντί μιας προσέγγισης που θέτει ως προτεραιότητα την επιβολή του νόμου.

Η ποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών προκαλεί σημαντικές απειλές για το δικαίωμα στην υγεία, καθώς οι χρήστες μπορεί να αποφύγουν την ιατρική τους περίθαλψη ή την αναζήτηση πρακτικών ασφαλούς χρήσης ναρκωτικών, φοβούμενοι τη σύλληψη και φυλάκιση τους.

Αυτή η νομική αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών οδηγεί σε επικίνδυνη χρήση ναρκωτικών, που μπορεί να καταλήξει σε λοιμώξεις, αγγειακά ατυχήματα και υπερδοσολογία, την κύρια αιτία θανάτων σε σχέση με τα ναρκωτικά.

Αντιθέτως, είναι ανάγκη να υιοθετηθούν μέτρα όπως η ανταλλαγή συρίγγων και η θεραπεία υποκατάστασης, τα οποία σήμερα είναι διαθέσιμα σε λιγότερές από τις μισές χώρες του κόσμου και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ελεγχόμενα φάρμακα, όπως η μορφίνη, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τέλος, είναι σημαντικό τα παιδιά να λαμβάνουν κατάλληλη και ορθή εκπαίδευση και ενημέρωση, που θα εστιάζει στην πρόληψη, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων μόλυνσης από τον HIV.

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *