Αποφάσεις ΔΣΑ: Τί αποφασίστηκε για Νομική Βοήθεια, Σεμινάρια για GDPR και Μείωση ετήσιας εισφοράς για ορισμένες κατηγορίες μελών

To Δ.Σ. του ΔΣΑ, στη συνεδρίαση της 19ης Απριλίου 2018, αποφάσισε μετά από διαλογική συζήτηση τα εξής:
1. Νομική Βοήθεια
Μέχρι την 1/7 του τρέχοντος έτους θα ανασυγκροτηθούν οι κατάλογοι νομικής βοήθειας (πολιτικές, ποινικές, διοικητικές υποθέσεις). Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας του portal.olomeleia.gr. Διευκρινίζεται ότι θα είναι δυνατή η συμμετοχή μόνο σε έναν εκ των τριών τομέων δικαίου. Για την συμμετοχή στους καταλόγους νομικής βοήθειας οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν καταβάλει την ετήσια συνδρομή τους (έως και το 2017).
Παράλληλα, στον τομέα του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας θα διοργανωθούν σεμινάρια εξειδίκευσης για τους ενδιαφερόμενους δικηγόρους.
Υπεύθυνοι για την υλοποίηση των παραπάνω ορίστηκαν οι Σύμβουλοι: Ευστάθιος Αναλυτής, Γεώργιος Κλεφτοδήμος και Ζώης Σταυρόπουλος (συνολική παρακολούθηση της λειτουργίας της νομικής βοήθειας), Ιωάννης Δεληγιώργης (έλεγχος πορείας διορισμού δικηγόρων) και Μεθόδιος Ματαλιωτάκης (διοργάνωση σεμιναρίων).
2. Σεμινάρια στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων
Μετά την συμπλήρωση των θέσεων στους τέσσερις πρώτους κύκλους σεμιναρίων εμβάθυνσης στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διάρκειας 40 ωρών), θα διεξαχθούν πρόσθετα σεμινάρια για τα οποία θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στα ήδη σχηματισθέντα τμήματα.
Τα σεμινάρια αυτά έχουν ως στόχο οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις για να αναλάβουν καθήκοντα υπευθύνου προστασίας δεδομένων.
Μέρος από τα έσοδα των ως άνω σεμιναρίων θα χρησιμοποιηθούν για τη διοργάνωση ταχύρυθμων ενημερωτικών εκδηλώσεων, δωρεάν για όλους τους συναδέλφους, με αντικείμενο την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού στο πλαίσιο της καθημερινής άσκησης της δικηγορίας.
3. Μείωση ετήσιας εισφοράς πολυτέκνων και τριτέκνων συναδέλφων
Οι συνάδελφοι που έχουν τέσσερα τέκνα (ηλικίας έως 18 ετών ή έως 24 εφόσον σπουδάζουν) θα καταβάλλουν από 1.1.2018 και εφεξής το ήμισυ της ετήσιας εισφοράς.
Οι συνάδελφοι που έχουν τρία τέκνα (ηλικίας έως 18 ετών ή κατ’ εξαίρεση έως 24, εφόσον σπουδάζουν) θα καταβάλλουν από 1.1.2018 και εξής εισφορά μειωμένη κατά 1/3.
Όσοι δικαιούχοι έχουν ήδη καταβάλει για το έτος 2018 υπέρτερες εισφορές, θα τους επιστραφεί το επιπλέον ποσό ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
4. Θέματα ασφάλειας Εφετείου
Επειδή η έλλειψη συντήρησης των ανελκυστήρων στο Εφετείο δημιουργεί σημαντικά θέματα ασφάλειας και θέτει σε κίνδυνο ζωής τους πολίτες, τους δικηγόρους, τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους που τα χρησιμοποιούν, μετά από εισήγηση του Αντιπροέδρου Θέμη Σοφού, θα υποβληθεί σχετική αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τον σκοπό της αντιμετώπισης του προβλήματος.
5. Επίσπευση έκδοσης αποτελεσμάτων διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων
Με αφορμή τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στον τελευταίο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων, συγκροτήθηκε επιτροπή συμβούλων του ΔΣΑ, αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα Μιχάλη Καλαντζόπουλο, και τους Συμβούλους Χρήστο Κακλαμάνη, Αλέξανδρο Μαντζούτσο και Ζώη Σταυρόπουλο, προκειμένου να επεξεργαστεί και να προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης μέτρα για την επίσπευση του ορισμού βαθμολογητών και της έκδοσης των αποτελεσμάτων κάθε επόμενου διαγωνισμού. (dsa.gr)

Αναδημοσίευση από legalnews24.gr

Προαγωγές, μεταθέσεις και τοποθετήσεις Εισαγγελέων

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στις συνεδριάσεις της 22ας Μαρτίου 2018 & 23ης Α̟πριλίου 2018 αποφάσισε προαγωγές Αντιεισαγγελέων Εφετών στο βαθμό του Εισαγγελέα Εφετών, προαγωγές Εισαγγελέων Πρωτοδικών στο βαθμό του Αντιεισαγγελέα Εφετών, μεταθέσεις Εισαγγελέων Εφετών καθώς και τοποθετήσεις νεοπροαχθέντων Εισαγγελέων Εφετών.

Δείτε όλα τα ονόματα εδώ

Αναδημοσίευση από legalnews24.gr

Προκήρυξη Εξετάσεων Υποψηφίων Δικηγόρων Α΄εξεταστικής περιόδου 2018

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκηρύσσει εξετάσεις υποψηφίων δικηγόρων Α΄ εξεταστικής περιόδου 2018 για όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους, οι οποίες θα διενεργηθούν στις έδρες των Εφετείων της Χώρας, Παρασκευή 1.6.2018, Σάββατο 2.6.2018 και Κυριακή 3.6.2018. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και διεξάγονται κατά την ίδια ημέρα και ώρα σε όλα τα Εφετεία, σε χώρο που υποδεικνύει η αρμόδια Οργανωτική Επιτροπή κάθε Εφετείου.
Το πρόγραμμα των εξετάσεων καθορίζεται ως εξής:
-Παρασκευή 1.6.2018 και ώρα 17.00-19.00: Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία
-Σάββατο 2.6.2018 και ώρες:
i) 10.00-12.00: Αστικό Δίκαιο και Πολιτική Δικονομία
ii) 15.00-17.00: Εμπορικό Δίκαιο
-Κυριακή 3.6.2018 και ώρες:
i) 10.00-12.00: Δημόσιο Δίκαιο, Διοικητική Διαδικασία και Διοικητική Δικονομία
ii) 15.00-17.00: Κώδικας Δικηγόρων και Κώδικας Δεοντολογίας.

Αναδημοσίευση από legalnews24.gr

Ιδιαίτερα ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις οι δικηγόροι, σύμφωνα με ειδικούς

Στο 40% των δικηγορικών εταιρειών έχει σημειωθεί παραβίαση δεδομένων χωρίς να το γνωρίζουν, σύμφωνα με στοιχεία του 2016 στις ΗΠΑ

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με το ρόλο των δικηγόρων σε ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση της Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου (American Bar Association).Οι πληροφορίες προέρχονται από τον Spencer Fisher, ανώτατο σύμβουλο του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας των ΗΠΑ, το οποίο συνεργάζεται με υπηρεσίες πληροφοριών, την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και ιδιωτικές εταιρείες για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.Σύμφωνα με τον Fisher, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, οι δικηγόροι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (και όχι μόνο θα σημειώναμε) από τις απειλές στον κυβερνοχώρο.

«Η απειλή των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών είναι μία από τις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας», δήλωσε ο Fisher, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος της απειλής προέρχεται από τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και από χώρες με λιγότερες δυνατότητες αλλά προθέσεις μεγαλύτερης αποδιοργάνωσης, καθώς και από εγκληματικές οργανώσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, από ομάδες χάκερς και τρομοκρατικές οργανώσεις.Παρά το γεγονός ότι μια από τις πιο πρόσφατες παραβιάσεις «υψηλού προφίλ» είχε ως στόχο το εκλογικό σύστημα των Η.Π.Α., δεν είναι μόνο η κυβέρνηση και οι υποδομές της που απειλούνται, αλλά και οι πληροφορίες που κατέχουν οι εταιρείες στις ΗΠΑ.Οι δικηγορικές εταιρίες είναι από τους κορυφαίους στόχους για τους χάκερς και ήδη έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων, με εξέχον παράδειγμα την επίθεση στην Mossack Fonseca το 2016, η οποία οδήγησε στη διαρροή 11 εκατομμυρίων εμπιστευτικών εγγράφων.«Εάν σκέφτεστε αυτά τα παραδείγματα από την οπτική των αντιπάλων μας – δηλασή αυτό ακριβώς που κάνουν οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες του χώρου – οι δικηγόροι είναι ένας κατάλληλος και δελεαστικός στόχος», επεσήμανε ο Fisher.Οι δικηγόροι αποκτούν και διατηρούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων των πελατών τους και έχουν τομείς ενασχόλησης που αφορούν σε πολλούςς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, ενώ δεν διαθέτουν ειδίκευση στον τομέα της πληροφορικής ή του κυβερνοχώρου.Για πάρα πολλά δικηγορικά γραφεία, η ασφάλεια είναι δευτερεύουσας σημασίας.Μια πρόσφατη αξιολόγηση της κυβερνοασφάλειας σε δικηγορικές εταιρείες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο 40% των ερωτηθέντων είχε σημειωθεί παραβίαση δεδομένων (data breach) εντός του 2016, χωρίς να το γνωρίζουν!

«Οι δικηγόροι είναι απαραίτητο να διαφυλάσσουν τις προσωπικές, ταυτοποιήσιμες πληροφορίες και ευαίσθητες πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω αποδεικτικών μέσων ή απευθείας από τους πελάτες, έτσι ώστε αυτά τα δεδομένα να μην καταλήγουν σε λάθος χέρια. Κανείς δεν θέλει η επιχείρησή του να συνδεθεί με μια μεγάλη παραβίαση δεδομένων», σημείωσε ο Fisher.Ως προς τα μέτρα πρόληψης, η ABA σημειώνει ότι υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από τα δικηγορικά γραφεία, όπως:
Αναπτύξτε σχέδιο ασφάλειας δεδομένων με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών της εταιρεία, ώστε να γνωρίζουν τους ρόλους τους σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων
Ενημερώστε και εκπαιδεύστε τους εργαζομένους/συνεργάτες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων, ιδιαίτερα με τη χρήση μεθόδων phishing, οι οποίες αποτελούν τη βάση της πλειονότητας των εισβολών
Απευθυνθείτε σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών και διενεργείτε τακτικά αξιολογήσεις των κινδύνων. Χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα αυτών των αξιολογήσεων για να αξιολογήσετε τις μελλοντικές σας δραστηριότητες.

Πηγή: americanbar.org

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Διαγραφή 70% χρέους προς Τράπεζα και εξαίρεση της κύριας κατοικίας του αιτούντος από πλειστηριασμό

Ειρηνοδικείο Κορίνθου αρ. απόφασης 185/2017: Η απόφαση ρυθμίζει τα χρέη του αιτούντος με την καταβολή του 30% της υπολειπόμενης οφειλής μετά τη καταβολή των δόσεων του άρθρου 8 παρ. 2 για τρία έτη ύψους 12.602,52 ευρώ και διαγράφεται το 70% του υπολοίπου της οφειλής. Συγκεκριμένα, ο αιτών ηλικίας 49 ετών είναι έγγαμος με τέσσερα τέκνα δυο εκ των οποίων είναι ανήλικα. Εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος και η σύζυγός εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Η συνολική οφειλή του στις αντιδίκους πιστώτριες ανέρχεται στο ποσό των 108.515,94 ευρώ. Έχει στην πλήρη κυριότητα του ένα αστικό ακίνητο ήτοι ένα διαμέρισμα συνολικής επιφάνειας 90,94 τ.μ με ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 488,24/1000 που αντιστοιχεί σε 294,12 τ.μ (επί του οικοπέδου). Το ακίνητο αυτό αποτελεί την πρώτη και κύρια κατοικία του αιτούντος και η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στο πόσο των 35.812,61 ευρώ (26.047,81 ευρώ κατοικία και 9.764,80 ευρώ το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο). Πλέον τούτου έχει στην πλήρη κυριότητα του ένα αγροτεμάχιο συνολικής εκτάσεως έξι στρεμμάτων με την εντός αυτού αγροτική αποθήκη συνολικής επιφάνειας δέκα τ.μ.(10 τ.μ), στο οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε θερμοκήπιο, εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 7.500 ευρώ το οποίο δεν κρίνεται πρόσφορο για εκποίηση καθότι δεν πρόκειται να προκαλέσει το αγοραστικό ενδιαφέρον ούτε θα αποφέρει κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτών. Τέλος έχει στην κυριότητα του σε ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου δυο οχήματα τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης της οικογένειάς του.
Το δικαστήριο ρυθμίζει τα χρέη του αιτούντος για τρία έτη (36 μήνες) με μηνιαία δόση ποσού τριακοσίων πενήντα ευρώ (350,00€) συμμέτρως διανεμομένου μεταξύ των οφειλών η καταβολή των οποίων θα αρχίσει τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση της απόφασης. Μετά την πάροδο των τριών ετών θα έχει καταβάλει στους πιστωτές το συνολικό ποσό των 12.602,52 ευρώ ενώ παραμένει ανεξόφλητο το ποσό των 95.913,42 ευρώ. Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία του αιτούντος και επιβάλλει στον αιτούντα την υποχρέωση να καταβάλει για τη διάσωση της κύριας κατοικίας στην πιστώτρια, η οποία είναι εμπραγμάτως εξασφαλισμένη, το ποσό των 198,96 ευρώ μηνιαίως για δώδεκα έτη, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας του ήτοι 28.650 ευρώ. Συνολικά καταβάλει το 30% της οφειλής ενώ διαγράφεται το 70%.

Δείτε την Απόφαση εδώ

(Η απόφαση και η περίληψή της δημοσιεύονται με επιμέλεια της Δικηγόρου Κορίνθου Αγγελικής Κωστάρα από Δικηγορική Εταιρία ΑΓ. ΚΩΣΤΑΡΑ – ΑΓ.ΤΣΙΦΤΣΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ)

Αναδημοσίευση από legalnews24.gr

Έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις για χρέη προς ΑΑΔΕ (Εφορία) και ΕΦΚΑ

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις για χρέη προς ΑΑΔΕ (Εφορία) και ΕΦΚΑ (ασφαλιστικά ταμεία).

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα με χρήση των κωδικών Taxisnet: http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΔΣΑ είχε διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση στις 5.3.2018, με πρακτικές πληροφορίες για την υποβολή των αιτήσεων και την διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία είναι διαθέσιμη για προβολή στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=6VBRbtFYSqk

Αναδημοσίευση από dsa.gr

Σημαντικές αλλαγές στο τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα παράστασης κατηγορουμένου σε ποινικές δίκες (Ενσωμάτωση Οδηγίας)

Τροποποιήσεις σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Νέες διατάξεις για τις δημόσιες αναφορές στην ενοχή προσώπου και το «βάρος Απόδειξης» στην Ποινική Δίκη

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/343 για την ενίσχυση ορισμένων πτυχών του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος παράστασης του κατηγορουμένου στη δίκη του στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας.Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διατάξεις, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα αφαίρεσης μέρους της ποινής για την αποκατάσταση της βλάβης εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας με δηλώσεις δημοσίων αρχών σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση της απόφασης.

Σκοπός του νόμου είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2016/343, με την οποία θεσπίζονται κοινοί ελάχιστοι κανόνες σχετικά με: α) ορισμένες πτυχές του δικαιώματος στο τεκμήριο αθωότητας κατά την ποινική διαδικασία· β) το δικαίωμα παράστασης του κατηγορουμένου στη δίκη του κατά την ποινική διαδικασία.Οι διατάξεις του νόμου εφαρμόζονται στα φυσικά πρόσωπα που είναι ύποπτα ή κατηγορούμενα σε ποινική διαδικασία και σε όλα τα στάδιά της, από τη στιγμή που ένα πρόσωπο προσλαμβάνει την ιδιότητα του υπόπτου ή του κατηγορουμένου για τέλεση αξιόποινης πράξης μέχρι α) την περάτωση της διαδικασίας με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ή β) μέχρι την έκδοση διάταξης του αρμόδιου εισαγγελέα, με την οποία τίθεται αμετακλήτως στο αρχείο η υπόθεση ή απορρίπτεται αμετακλήτως η έγκληση, εφόσον δεν έχει κινηθεί η ποινική δίωξη.
Αλλαγές σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Τεκμήριο αθωότηταςΣτον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται νέο άρθρο 27Α με το εξής περιεχόμενο: «Οι ύποπτοι και οι κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρις ότου αποδειχτεί νομίμως η ενοχή τους με την έκδοση αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης».Δημόσιες αναφορές στην ενοχή προσώπου1. Προστίθεται νέα παράγραφος 5 στο άρθρο 87 του Ποινικού Κώδικα με το εξής περιεχόμενο: «Όταν επιβάλλεται στερητική της ελευθερίας ποινή και αφού οριστεί η διάρκειά της, δύναται να αφαιρεθεί κατά την κρίση του δικαστηρίου, αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του κατηγορουμένου, εύλογο μέρος της επιβληθείσας ποινής για την αποκατάσταση της βλάβης εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας με δηλώσεις δημοσίων αρχών σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του κατηγορουμένου είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, με την οποία προδικάζουν τη δικαστική κρίση της υπόθεσης».2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 371 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής: «Το δικαστήριο αφαιρεί από την ποινή που επιβλήθηκε το χρόνο της προσωρινής κράτησης του καταδικασμένου και το χρόνο για την αποκατάσταση της βλάβης εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας με δηλώσεις δημοσίων αρχών σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ποινικού κώδικα. Αν το δικαστήριο παρέλειψε να τον αφαιρέσει στην καταδικαστική απόφαση, μπορεί να το πράξει και με μεταγενέστερη απόφασή του, με αίτηση του καταδίκου ή του εισαγγελέα. Μπορεί επίσης να διορθώσει τα σφάλματα που έγιναν στον υπολογισμό. Όταν το δικαστήριο που επέβαλε την ποινή είναι το μικτό ορκωτό και η σύνοδος έχει λήξει, αρμόδιο για την αφαίρεση του χρόνου στις περιπτώσεις αυτές είναι το τριμελές εφετείο, ενώ αν η απόφαση είναι του μικτού ορκωτού εφετείου, αρμόδιο είναι το πενταμελές εφετείο. Εναντίον της απόφασης για τον υπολογισμό του χρόνου της προσωρινής κράτησης επιτρέπεται το ένδικο μέσο της αναίρεσης».3. Για την αποκατάσταση της βλάβης εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας με δηλώσεις δημοσίων αρχών σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση της απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, οι οποίες αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του κατηγορουμένου είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, με την οποία προδικάζουν την δικαστική κρίση της υπόθεσης, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 7 παράγραφοι 1 και 2 του Ν. 4239/2014. Αν το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση έχει προβεί σε αφαίρεση χρόνου από την επιβληθείσα ποινή για την αποκατάσταση της βλάβης εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας με δηλώσεις δημοσίων αρχών, αυτή μπορεί να συνιστά, εν όλω ή εν μέρει, δίκαιη ικανοποίηση για την προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας και λαμβάνεται υπόψη κατά την κρίση περί καταβολής χρηματικού ποσού.«Βάρος Απόδειξης» στην Ποινική Δίκη1. Το άρθρο 31 παράγραφος 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:«Η προκαταρκτική εξέταση ενεργείται σύμφωνα με τα άρθρα 239, 240 και 241. Αν αυτή γίνεται ύστερα από μήνυση ή έγκληση κατά ορισμένου προσώπου ή αν κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης αποδίδεται σε ορισμένο πρόσωπο η τέλεση αξιόποινης πράξης, το πρόσωπο αυτό καλείται πριν από σαράντα οκτώ ώρες για παροχή εξηγήσεων και εξετάζεται ανωμοτί. Έχει δικαίωμα να παρίσταται με συνήγορο, να αρνηθεί εν όλω ή εν μέρει την παροχή εξηγήσεων και να λάβει προθεσμία μέχρι σαράντα οκτώ ώρες για την παροχή τους, η οποία μπορεί να παραταθεί από εκείνον που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση. Επίσης έχει δικαίωμα να ζητήσει να του χορηγηθούν αντίγραφα της δικογραφίας, να προτείνει μάρτυρες προς εξέταση και να προσαγάγει άλλα αποδεικτικά μέσα προς αντίκρουση των καταγγελλομένων σε βάρος του. Τα ως άνω δικαιώματα του μπορεί να ασκήσει είτε αυτοπροσώπως είτε εκπροσωπούμενος από συνήγορο που διορίζεται κατά το άρθρο 96 παρ. 2, εκτός αν θεωρείται αναγκαία η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του, κατά την κρίση εκείνου που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση.Αυτός που ενεργεί την προκαταρκτική εξέταση υποχρεούται να ενημερώσει προηγουμένως τον εξεταζόμενο για τα παραπάνω δικαιώματά του. Οι διατάξεις του άρθρου 273 παρ. 1 περιπτώσεις γ’, δ’ και ε’, 2 και 274 εφαρμόζονται αναλόγως. Προηγούμενη έγγραφη εξέταση του προσώπου αυτού που έγινε ενόρκως ή χωρίς τη δυνατότητα παράστασης με συνήγορο δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας, αλλά παραμένει στο αρχείο της εισαγγελίας. Εφόσον ο μηνυόμενος ή εγκαλούμενος ή εκείνος κατά του οποίου στρέφονται οι υποψίες κλητεύτηκε νόμιμα και δεν εμφανίστηκε, η προκαταρκτική εξέταση περατώνεται και χωρίς την εξέταση του».2. Προστίθεται νέο άρθρο 331Α στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με το εξής περιεχόμενο: «Κατά την κύρια διαδικασία γίνεται καθετί που μπορεί να βοηθήσει την εξακρίβωση της αλήθειας, εξετάζεται και βεβαιώνεται αυτεπαγγέλτως όχι μόνον η ενοχή, αλλά και η αθωότητα του κατηγορουμένου, καθώς και κάθε στοιχείο που αφορά την προσωπικότητά του και επηρεάζει την επιμέτρηση της ποινής».3. Το άρθρο 177 παράγραφος 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δικαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν νομικούς κανόνες αποδείξεων, πρέπει όμως να αποφασίζουν κατά την πεποίθησή τους, ακολουθώντας τη φωνή της συνείδησής τους και οδηγούμενοι από την απροσωπόληπτη κρίση που προκύπτει από τις συζητήσεις και που αφορά την αλήθεια των πραγματικών γεγονότων, την αξιοπιστία των μαρτύρων και την αξία των άλλων αποδείξεων. Εξετάζεται αυτεπαγγέλτως κάθε αποδεικτικό μέσο που θεμελιώνει όχι μόνον την ενοχή, αλλά και την αθωότητα του κατηγορουμένου, καθώς και την προσωπικότητά του ή άλλα στοιχεία που επηρεάζουν την επιμέτρηση της ποινής. Ο κατηγορούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει αποδεικτικά μέσα για τα πραγματικά περιστατικά που επικαλείται υπέρ του. Οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι να ερευνούν με επιμέλεια κάθε στοιχείο ή αποδεικτικό μέσο που επικαλέσθηκε υπέρ αυτού ο κατηγορούμενος, αν αυτό είναι χρήσιμο για να εξακριβωθεί η αλήθεια».4. Το άρθρο 366 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «Αν στις περιπτώσεις των άρθρων 362, 363, 364 και 365 το γεγονός που ισχυρίστηκε ή διέδωσε ο υπαίτιος είναι πράξη αξιόποινη για την οποία ασκήθηκε δικαστική δίωξη, αναστέλλεται η δίκη για τη δυσφήμηση έως το τέλος της ποινικής δίωξης· θεωρείται κατ’ αρχήν αποδεδειγμένο ότι το γεγονός που αφορά η δυσφήμηση είναι αληθινό αν η απόφαση είναι καταδικαστική και ψευδές αν η απόφαση είναι αθωωτική και στηρίζεται στο ότι δεν αποδείχθηκε ότι το πρόσωπο που είχε δυσφημηθεί τέλεσε την αξιόποινη πράξη».Εγγυήσεις για την παράσταση του κατηγορουμένου στην ποινική δίκηΠροστίθεται εδάφιο στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 155 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με το εξής περιεχόμενο: «Η πραγματική αναζήτηση της κατοικίας ή διαμονής του κατηγορουμένου, εφόσον δεν έχει δηλωθεί κατά το άρθρο 273, γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, τουλάχιστον με βάση τη διεύθυνση που έχει δηλώσει στην τελευταία φορολογική του δήλωση και τα σχετικά στοιχεία που είναι καταχωρημένα στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών (TaxisNet)».

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου εδώ

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Αλλαγές στο Νόμο για το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (Ν. 3251/2004)

Τροποποίηση του ν. 3251/2004 «Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τροποποίηση του ν. 2928/2001 για τις εγκληματικές οργανώσεις»

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Τροποποίηση του ν. 3251/2004 “Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τροποποίηση του ν. 2928/2001 για τις εγκληματικές οργανώσεις και άλλες διατάξεις”, σε συμμόρφωση με την απόφαση-πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου».Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου προβλέπει:Άρθρο 1Ο τίτλος του άρθρου 6 του νόμου 3251/2004 αντικαθίσταται ως εξής: «Διαβίβαση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και σχετικών εγγράφων».Μετά την παράγραφο 6 του άρθρου 6 του νόμου 3251/2004 προστίθεται παράγραφος 7 ως ακολούθως:«Κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας αρχής εκτέλεσης, ο αρμόδιος εισαγγελέας εφετών της διαβιβάζει αντίγραφο της απόφασης που επιβάλλει ποινή στερητική της ελευθερίας ή μέτρο ασφαλείας στερητικό της ελευθερίας, εφόσον αυτή δεν έχει επιδοθεί στον εκζητούμενο. Η παράδοση του αντιγράφου της απόφασης στο εκζητούμενο πρόσωπο από την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης δεν συνιστά επίσημη επίδοση της απόφασης και δεν κινεί τις προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων.»Άρθρο 2Ο τίτλος του άρθρου 12 του νόμου 3251/2004 αντικαθίσταται ως εξής: «Δυνατότητα μη εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης – Εξαιρέσεις».Μετά την περίπτωση ε΄ του άρθρου 12 του νόμου 3251/2004 προστίθεται περίπτωση στ΄ ως ακολούθως:«στ) αν ο εκζητούμενος με σκοπό την εκτέλεση ποινής στερητικής της ελευθερίας ή μέτρου ασφαλείας στερητικού της ελευθερίας δεν εμφανίσθηκε αυτοπροσώπως στη δίκη που οδήγησε στην έκδοση της απόφασης.»Στο άρθρο 12 προστίθεται δεύτερη παράγραφος ως εξής:«2. Ειδικά ως προς την περίπτωση στ΄ της παρ. 1, η δικαστική αρχή εκτελεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης όταν σε αυτό αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις δικονομικές διατάξεις του δικαίου του κράτους έκδοσης, ο εκζητούμενος:α) Είτε είχε κλητευθεί εμπρόθεσμα και νομότυπα, είτε είχε ενημερωθεί εμπρόθεσμα με άλλα μέσα, ώστε να αποδεικνύεται σαφώς ότι τελούσε εν γνώσει της ημερομηνίας και του τόπου διεξαγωγής της δίκης, και επιπλέον γνώριζε ότι μπορεί να εκδοθεί απόφαση ερήμην του, ήβ) τελούσε εν γνώσει της δίκης, είχε δε δώσει εντολή σε δικηγόρο που διόρισε ο ίδιος ή που διορίσθηκε αυτεπαγγέλτως να τον εκπροσωπήσει στη δίκη και όντως εκπροσωπήθηκε από τον εν λόγω δικηγόρο στη δίκη, ήγ) μετά την επίδοση της καταδικαστικής απόφασης και μετά την ενημέρωσή του για το δικαίωμά του να δικαστεί εκ νέου ή να ασκήσει ένδικο μέσο, κατά την εκδίκαση των οποίων δικαιούται να παρίσταται και όπου θα επανεξετασθεί η ουσία της υπόθεσης με νέα τυχόν αποδεικτικά στοιχεία και με ενδεχόμενο την εξαφάνιση της αρχικής απόφασης, είτε δήλωσε ρητά ότι δεν αμφισβητεί την απόφαση είτε δεν ζήτησε να δικαστεί εκ νέου ή δεν άσκησε ένδικο μέσο εντός της νόμιμης προθεσμίας, ήδ) δεν παρέλαβε αυτοπροσώπως με επίδοση την απόφαση, αλλά αυτή θα του επιδοθεί αυτοπροσώπως και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση μετά την παράδοσή του, θα ενημερωθεί ρητά για το δικαίωμά του να δικαστεί εκ νέου ή να ασκήσει ένδικο μέσο, κατά την εκδίκαση των οποίων δικαιούται να παρίσταται και όπου θα επανεξετασθεί η ουσία με νέα τυχόν αποδεικτικά στοιχεία και με ενδεχόμενο την εξαφάνιση της αρχικής απόφασης, και θα ενημερωθεί σχετικά με την προθεσμία εντός της οποίας οφείλει να ζητήσει να δικαστεί εκ νέου ή να ασκήσει ένδικο μέσο, όπως προβλέπεται στο σχετικό ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου, το οποίο θα μείνει ανοιχτό για διαβούλευση έως τις 11 Απριλίου, εδώ

Αναδημοσίευση από lawspot.gr

Θέση Δικηγόρου στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ

Η Πρόεδρος του ΔΣ της Μητροπολιτικης Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕΕ/ΟΤΑ προκηρύσσει θέση Δικηγόρου. Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων τα ελάχιστα υποχρεωτικά δικαιολογητικά (Βιογραφικό με τα στοιχεία της επιστημονικής και επαγγελματικής του/της εμπειρίας καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων – Πτυχία, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας) εντός αποκλειστικής προθεσμίας που αρχίζει από την ημέρα της ανάρτησης της παρούσας στην ιστοσελίδα www.thessaloniki/math και έως την Παρασκευή 13/4/2018 και ώρα 14:00 στα γραφεία της ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ επί της οδού Β. Γεωργίου Α΄ αριθμός 1, 1ος όροφος, γραφείο 105α.

Δείτε περισσότερα εδώ

Αναδημοσίευση από legalnews24.gr