Δικηγόρος έκανε αγωγή στην Apple καταγγέλλοντας ότι η συσκευή του επέτρεψε την υποκλοπή συνάντησής του με πελάτη του

Ένας δικηγόρος από το Τέξας των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον της Apple για την εφαρμογή FaceTime, καταγγέλλοντας ότι επέτρεψε την υποκλοπή συνάντησης με έναν πελάτη του. Ο Λάρι Γουίλλιαμς υπέβαλε την αγωγή του αφού ανακάλυψε ότι ήταν δυνατό για όσους τον καλούσαν να ακούσουν στο μικρόφωνο της τηλεφωνικής συσκευής ή του Mac πριν ο λήπτης της κλήσεις αποδεχθεί ή απορρίψει την κλήση.Το ελάττωμα ασφάλειας στα IOS 12.1 και 12.2, επηρέασε τις κλήσεις του FaceTime Group, με αποτέλεσμα αυτός που καλούσε να μπορεί με μερικά απλά βήματα να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο της συσκευής του αποδέκτη της κλήσης, χωρίς αυτός να έχει συμφωνήσει να ενεργοποιήσει τη συνομιλία.Ο δικηγόρος ισχυρίζεται στην αγωγή του ότι ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό iPhone μετατρεπόταν σε ένα μικρόφωνο που επέτρεπε σε κάποιον τρίτο να ακούει χωρίς συναίνεση. Μάλιστα ισχυρίζεται ο δικηγόρος ότι ο ίδιος βρισκόταν σε συνάντηση με ένα πελάτη του, όταν η ελαττωματική συσκευή επέτρεψε την καταγραφή της συνάντησής του.Στην αγωγή αναφέρεται ακόμα ότι η Apple , η οποία έχει την απόλυτη ευθύνη για το σχεδιασμό, τον έλεγχο και τη διανομή της ενημερωμένης έκδοσης του iOS, απέτυχε να προειδοποιήσει ή να δώσει σχετικές οδηγίες στο κοινό για τους κινδύνους αυτούς. Ακόμη ότι η Apple γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το προϊόν της θα προκαλούσε ανεπιθύμητες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και υποκλοπές με αποτέλεσμα οι χρήστες των συσκευών να υποστούν προβλέψιμη ζημία.Ζητώντας αποζημιώσεις ο Γουίλλιαμς αναφέρει ότι ο ίδιος υπέστη μόνιμες και συνεχείς ζημίες, που περιελάμβαναν διαφυγόντα κέρδη από την εργασία του, που θα αποκόμιζε στο μέλλον.Μετά τη δημοσίευση της είδησης στις 29 Ιανουαρίου, η Apple απενεργοποίησε το FaceTime Group , μέχρι να διορθώσει το συγκεκριμένο λογισμικό.(theregister.co.uk/legalnews24.gr)

Αναδημοσίευση από legalnews24.gr

Ευεργετικός υπολογισμός ημερών ποινής κρατουμένων, καταδίκων σε Αστυνομικά Κρατητήρια

Διευκρινίσεις από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής (άρθρο 105 παρ. 7 ΠΚ)

Με γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (2/2019) παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής κρατουμένων, καταδίκων σε Αστυνομικά Κρατητήρια.

Αναλυτικά η γνωμοδότηση

Προς τον κ. Εισαγγελέα Επόπτη του Συγκροτήματος Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού 

Θέμα: «Ευεργετικός υπολογισμός ημερών ποινής κρατουμένων, καταδίκων σε Αστυνομικά Κρατητήρια» 

Επί του ερωτήματος που διατυπώνεται στο με αριθμ. πρωτ. 70543/29-11-2018 έγγραφο του Διευθυντού του Κ. Κ. Κορυδαλλού, για το εάν κρατούμενοι δικαιούνται να τύχουν ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής κατ’ άρθρο 105 παρ 7 περ. ζ’ του Π.Κ. και για τις ημέρες μεταγωγής τους, στην διάρκεια της κράτησής τους σε Αστυνομικά κρατητήρια για δικονομικούς λόγους ή αυτή αφορά μόνον το χρονικό διάστημα από την σύλληψη και κράτησή τους σε Αστυνομικό Τμήμα έως και την αρχική εισαγωγή τους σε σωφρονιστικό κατάστημα, το οποίο μας υποβλήθηκε με το με αριθμό πρωτ. 1448/2018 έγγραφο σας προς γνωμοδότηση, σας γνωρίζομε τα εξής: 

Με τη διάταξη του άρθρου 105 § 7 του Π.Κ., όπως αντικαταστάθηκε η παράγραφος αυτή με την παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 4322/2015, ορίζεται ότι: «Κάθε ημέρα κράτησης κρατουμένων που πάσχουν υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο (2) ημέρες εκτιόμενης ποινής. Το ίδιο ισχύει και για: α)…. β) .γ… .ζ) κρατουμένους για όσο διάστημα διαρκεί η κράτηση τους σε χώρους αστυνομικών τμημάτων ή αστυνομικών διευθύνσεων».

Από τη διατύπωση της ανωτέρω διατάξεως προκύπτει με σαφήνεια ότι σ’ αυτήν ουδεμία διάκριση γίνεται μεταξύ των κρατουμένων στους οποίους αυτή αναφέρεται ήτοι εκείνους που κρατούνται στα κρατητήρια αστυνομικών υπηρεσιών όσον αφορά το λόγο κρατήσεώς τους σ’ αυτά.

Ο λόγος που προβλέφθηκε η ευνιϊκή αυτή αντιμετώπιση των πιο πάνω κρατουμένων αναφέρεται ρητά στην εισηγητική έκθεση του Ν. 4322/2015 κατά την οποία «ο ευεργετικός υπολογισμός επεκτείνεται και σε κρατούμενους αστυνομικών τμημάτων ή αστυνομικών διευθύνσεων για όσο διάστημα διαρκεί η κράτησή τους στους χώρους αυτούς, ενόψει του δυσμενέστερου χαρακτήρα του τρόπου κράτησης που εφαρμόζεται εκεί» (σελ. 4).

Οι συνθήκες λοιπόν κρατήσεως κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα και τις αστυνομικές διευθύνσεις, οι οποίες όπως είναι γνωστό είναι κατά πολύ δυσμενέστερες από εκείνες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα, αφού στα πρώτα, όπου συνήθως επικρατεί συνωστισμός κρατουμένων, δεν είναι δυνατός ο προαυλισμός αυτών και υπάρχει δυσχέρεια εξασφαλίσεως ικανοποιητικών όρων υγιεινής και καθαριότητος, αποτελούν το δικαιολογητικό λόγο της θεσπίσεως του ανωτέρω ευεργετικού υπολογισμού του χρόνου κρατήσεως.

Οι συνθήκες αυτές ασφαλώς δεν διαφέρουν ανάλογα με το λόγο κρατήσεως στα αστυνομικά τμήματα ή στις αστυνομικές διευθύνσεις αφού οι χώροι κρατήσεως είναι ίδιοι για όλους τους κρατουμένους σ’ αυτά.

Συνεπώς ο ευεργετικός υπολογισμός του χρόνου κρατήσεως ήτοι ο υπολογισμός μιας ημέρας κρατήσεως ως δύο ημέρες εκrιομένης ποινής δεν μπορεί να αφορά συγκεκριμένους μόνο κρατουμένους στους ανωτέρω χώρους και ειδικότερα εκείνους που κρατούνται μέχρι να προωθηθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα αποκλειομένων εκείνων που κρατούνται στους ιδίους χώρους προς μεταγωγή για δικονομικούς ή άλλους λόγους.

Αντίθετη εκδοχή πέραν του ότι δεν θα εύρισκε έρεισμα στο νόμο θα προσέκρουε ευθέως στο σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε η πιο πάνω παρατεθείσα ευνοϊκή διάταξη του άρθρου 105 §7 στοιχ, ζ’ του Π.Κ. 

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου 

Παναγιώτης Καραγιάννης

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση 2/2019 ΕισΑΠ

Αναδημοσίευση από lawspot.gr